A világ legfelkapottabb ingatlanpiacain kétszámjegyű (%) árcsökkenésekre számítanak, miután a fogyasztókra egyre nagyobb pénzügyi nyomás nehezedik.

A Bloomberg beszámolója szerint nehéz helyzetbe kerülhet az ingatlanpiac a megugró hitelfelvételi költségek következtében.

Sydneytől Stockholmon át Seattleig visszahúzódnak a vevők, miután a központi bankok az elmúlt évtizedek leggyorsabb ütemében emelik a kamatokat, ez pedig az ingatlanárak csökkenését eredményezi. Eközben több millió ember, aki a világjárvány tombolása alatt olcsón vett fel hitelt lakásvásárlásra, most jóval magasabb törlesztőrészletekkel szembesülhet.

Az ingatlanpiac (a háztartások vagyonának egyik főforrása) gyors lehűlése a globális gazdasági visszaesés súlyosbodásával fenyeget, noha az eddigi visszahúzódás egyelőre nem közelíti meg a 2008-as pénzügyi válság szintjét. Az ausztráliai és a kanadai ingatlanpiacon azonban már most is 2 számjegyű az árzuhanás mértéke, közgazdászok szerint a világ ingatlanpiacai még csak most indulnak el a lejtőn.

„2023-2024 környékén globális visszaeséseket fogunk megfigyelni az ingatlanpiacokon” – mondta Hideaki Hirata a Hosei Egyetem munkatársa, a Bank of Japan korábbi közgazdásza, aki társszerzője volt a Nemzetközi Valutaalapnak a globális lakásárakról szóló tanulmányának. A szakértő figyelmeztet, időbe telik amíg az agresszív kamatemelés teljes hatását megérzik a háztartások. „Az eladók gyakran figyelmen kívül hagyják a kereslet csökkenésének jeleit” -mondta.

(www.bloomberg.com)

A magasabb ingatlanfinanszírozási költségek többféleképpen sújtják a gazdaságokat. A hitellel rendelkező háztartások megszorítják a nadrágszíjat és ezáltal kevesebbet fogyasztanak, míg a dráguló jelzáloghitelek elriasztják a potenciális vevőket a piacra lépéstől, lehúzva ezzel az ingatlanárakat.

Forrás: Bloomberg

Borítókép: Shutterstock