A drasztikus áremelkedés az új beruházásokat és a felújításokat egyaránt érinti, és semmi jele annak, hogy az év végéig érdemben javulna a helyzet.

A piaci folyamatok felülírták az építési vállalkozók egész évre szóló áremelkedési várakozásait, írja közleményében* az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetsége (ÉVOSZ). Az ágazatban tapasztalható drágulás mértéke 2022 első hat hónapjában több mint kétszeresen haladta meg a fogyasztói árak növekedését. Éves összevetésben az alapanyagoknál 20,4 százalékos, az építőipari termelői áraknál pedig 22,8 százalékos áremelkedést mértek, miközben az infláció ugyanebben az időszakban 9,4 százalék volt. Ebben a helyzetben kulcskérdéssé vált a beruházások finanszírozhatósága, a kivitelezési folyamatok és a költségek kézben tartása, amelynek a fejlett, versenyképes építőiparral rendelkező országokban már jól bevált és széles körben alkalmazott eszköze a digitalizáció.

A drasztikus áremelkedés az új beruházásokat és a felújításokat egyaránt érinti, és semmi jele annak, hogy az év végéig érdemben javulna a helyzet. Az ÉVOSZ értékelése szerint az építőipari alapanyag- és építési termékek gyártói az orosz-ukrán háború piaci hatásait, a kivitelezők pedig a beszerzési nehézségeket az év első felében már beépítették az árakba, de az energiaköltségek elszabadulása és a forint-euró árfolyam ingadozása komoly bizonytalansági tényező lesz az elkövetkező hónapokban.

A szakszövetség arra hívja fel a figyelmet, hogy az energiafelhasználás átlagosan a ráfordítások negyedét teszi ki az alapanyagok gyártásánál, de ez az arány ennél magasabb például a cementnél, az égetett kerámiánál, a téglánál, valamint egyes szigetelőanyagoknál, még akkor is, ha a vállalatok többsége modern, energiatakarékos berendezésekkel, technológiával termel. A forint-euró árfolyam ingadozása pedig azért jelent gondot a kivitelezőknek, mert a Magyarországon felhasznált építési termékek, anyagok csaknem fele, 48 százaléka importból származik. Az ágazat helyzetét az is nehezíti, hogy a nemzetközi beszállítói láncok szakadozása miatt egyre nagyobb kihívást jelent a feszes határidők betartása, miközben a csúszások további költségnövekedéshez vezetnek.

„Az ÉVOSZ értékelése szerint a megrendelői oldalon első számú üggyé vált a finanszírozhatóság kérdése, amiben a tervezési, kivitelezési, épületüzemeltetési feladatok digitalizációja jelenthet komoly segítséget a projektek résztvevőinek. A piacon elérhető megoldásoknak köszönhetően a munkafolyamatok valós időben nyomon követhetőek, ellenőrizhetőek, a tervek szükség esetén rugalmasan módosíthatóak, jelentősen javul a hibaelhárítás hatékonysága, amivel pénzt és időt lehet megtakarítani” – mondja Simon Szilárd, a PlanRadar építőipari és épületfenntartási szoftvert forgalmazó bécsi cég magyarországi képviselője.

Az ÉVOSZ közleménye szerint a munkaerőhiány várhatóan tovább növeli az építőiparban működő vállalkozások költségeit, mert ha nem emelik a fizetéseket, nem javítják a munkakörülményeket, nem lesznek képesek megtartani a jól képzett szakmunkásokat és mérnököket.  A helyzetet az is nehezíti, hogy az állam és az önkormányzatok jelentős volumenű építési beruházásokat halasztanak későbbre vagy mondanak le a forráshiány miatt. Minden jel arra mutat, hogy a fokozódó versenyben azok a vállalkozások képesek talpon maradni, amelyek a legkorszerűbb technológiák alkalmazásával tudják növelni hatékonyságukat.