Ebben a cikkben arról lesz szó, hogy mi a helyzet a babaváró hitellel, ha ikrek születnek. Vajon a terhességek vagy a születések száma a mérvadó?

Mivel a statisztikák szerint akár egyre többeket is érinthet, így érdemes erről pár szót ejteni.

Mit mutat a statisztika?

Az USA-ból vannak olyan adatok, mely szerint 2017-ben az összes terhességen belül az ikerszülések aránya 1,6 %-os volt (köztük minimális számban voltak hármas vagy négyes ikrek). 2016-ban 1,3 % volt, míg 2015-ben mindössze 1,2 %.

Bár ezek tengerentúli adatok, valószínűleg itthon is hasonló lehet a tendencia, tekintettel arra is, hogy egyre többen fordulnak a mesterséges megtermékenyítéshez, mely növeli az ikerterhesség esélyét. Mivel egyre nagyobb eséllyel születnek ikrek, így érdemes ezt a cikket elolvasnia mindenkinek, aki babaváró hitel felvételét tervezi és gyermekvállalás előtt áll.

Ezt kell tudni a babaváró hitelről

Ez egy összetett állami támogatás, mely kamatmentességet, törlesztésszüneteltetést, sőt akár tartozáselengedést is tartalmaz. Hogy mekkora kedvezményre vagyunk jogosultak, az a futamidő alatt megszületett gyermekek számától függ.

Ez egy speciális személyi kölcsön, tehát fedezetet nem kell biztosítanunk hozzá. Szabad felhasználású, azaz nincs megkötve, hogy ha felvesszük, akkor mire kell költenünk. Akár önerőként is használható, de teljes egészében csak a folyósítást követő három hónap elteltével. Hitelkiváltásra pedig nem is minden bank folyósítja.

Csak fiatal házaspárok igényelhetik, ahol a feleség 18 és 40 év között van. Legalább az egyik félnek minimum 3 éves, folyamatos TB-jogviszonya kell, hogy legyen. És még ezenfelül is lehetnek további feltételek.

A törlesztés első 5 éve kamatmentes, de ha ez idő alatt megszületik az első gyermek, akkor végig kamatmentes marad. Az első gyermek születését követő 3 évre felfüggeszthető a törlesztés. Ez megismételhető a második gyermek születésekor is, amivel egyidőben a tőketartozás 30%-a elengedésre kerül. A harmadik gyermek születésekor támogatássá alakul az egész hitel, azaz megszűnik a teljes tartozás.

Tudni kell, hogy mindez nem automatikus, hanem igényelni kell, bizonyítva a gyermekek születését. A maximum 10 millió forintos összeget 2022. december 31-ig lehet igényelni.

Mi a helyzet akkor, ha ikrek születnek?

A rövid válasz a kérdésre az, hogy a gyermekek száma számít, nem pedig a terhességeké. Ez azt jelenti, hogy ha ikrek születnek, akkor a támogatás szempontjából is két gyermek születésével kell számolni.

A kedvezményeknél a szüneteltetés esetén van változás. Ugyanis eredetileg minden gyermeknél 3-3 évről van szó. Ez egy ikerszülés esetén egyszeri 5 évre módosul, azaz eddig kerülhet felfüggesztésre a törlesztőrészletek fizetése, ha kérjük.

Ez azt is jelenti, hogy máris elengedik a tőketartozás 30%-át, a következő gyermekünk születésekor pedig a 100%-át, azaz támogatássá alakul.

Kiváló lehetőség ez minden házaspárnak, akik családalapítás előtt állnak. Épp ezért nem szabad elfelejteni, hogy az igénylés 2022. december 31-ével zárul!