A román kormány hétfőn este elfogadta az idei harmadik költségvetés-kiigazítást, amely a román bruttó hazai termékhez (GDP) mérten 9,1 százalékos államháztartás hiánnyal számol 4,2 százalékos gazdasági csökkenés mellett.

Az államháztartási hiány 2020-ban 0,5 százalékponttal haladja meg a korábban előrevetített 8,6 százalékot. Florin Citu pénzügyminiszter elmondta, hogy a hiány nagy részét az államháztartás bevételeinek elmaradása okozza. Hozzátette: a költségvetés-kiigazításkor főleg az egészségügyre, a szociális ellátásra és az oktatásra fordítanak több pénzt. Az idei évben a kormány azzal számol, hogy a bevételek elérik a GDP 32,2 százalékát, ugyanakkor a kiadások a GDP 41,3 százalékát.

A legutóbbi költségvetés-kiigazításkor a román kormány még 3,9 százalékos gazdasági visszaeséssel számolt úgy, hogy tavaly év végén, a koronavírus-járvány kezdete előtt még 4,2 százalékos GDP-bővülést remélt. A román kormány a jövő évre 7 százalékos GDP-arányos államháztartási hiányt tűzött ki célul 4,5 százalékos gazdasági növekedés mellett.