Együttműködési megállapodást kötött Budapest és a kelet-kínai Sanghaj, a dokumentumot Szentes Tamás főpolgármester-helyettes és Li Hszi (Li Xi) miniszter-helyettes írta alá pénteken Budapesten – közölte a Főpolgármesteri Hivatal Kommunikációs Igazgatósága.

Tarlós István (Fidesz-KDNP) főpolgármester júniusban látogatott el Pekingbe, ahol testvérvárosi megállapodást kötött a kínai fővárossal Budapest. A főpolgármester akkor Sanghajba is ellátogatott és együttműködés kialakításában állapodott meg a kelet-kínai metropolisz vezetőivel. A tárgyalások eredményeként érkezett a sanghaji delegáció Budapestre, Li Hszi miniszter-helyettest Szentes Tamás (Fidesz-KDNP) főpolgármester-helyettes fogadta.

Az együttműködési megállapodás mindenekelőtt kulturális és oktatási területre terjed ki, a jövőben szorosabban működnek együtt a két város fesztiváljai, így a Sanghaji Nemzetközi Művészeti Fesztivál és a Budapesti Művészeti Fesztivál.

Ezen kívül a megállapodás a kétoldalú turizmus fejlesztését irányozza elő, valamint a felsőoktatás terén erősíti a kapcsolatokat. Ez utóbbi kiemelten a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem és a sanghaji Tungcsi (Tongji) Egyetem közötti szorosabb együttműködést jelenti, elsődleges szerepet szánva a környezetvédelmi kérdésekben való fokozottabb kooperációnak. A Tungcsi Egyetemen jelenleg is vannak magyar hallgatók és oktatók is, a jövőben lehetővé válik majd ennek kölcsönössé tétele, továbbá a kutatási és tudományos téren való együttműködés erősítése.