Egy svájci atomerőmű csökkenti a teljesítményét, hogy megakadályozza, hogy a folyó, amely hűti, elérje a tengeri élővilágra veszélyes hőmérsékletet, ami a legújabb példa arra, hogy a jelenlegi európai hőhullámnak milyen széles körű hatásai vannak.

Hétfőn a Svájci Rádió nemzetközi részlege az ország közszolgálati műsorszolgáltatójára, az SRF-re hivatkozva közölte, hogy a Beznau atomerőmű “átmenetileg csökkentette működését”, hogy megakadályozza, hogy az Aare folyó hőmérséklete “a halak számára veszélyes szintre emelkedjen”.A beznaui erőmű két könnyűvizes reaktorból áll, amelyek együttesen évente nagyjából 6000 gigawattóra villamos energiát termelnek. Ez az Axpo erőmű üzemeltetője szerint “körülbelül Zürich város villamosenergia-fogyasztásának kétszeresének felel meg”. A Beznau létesítmény a hőmérséklet szabályozására szolgáló hűtőtorony helyett az Aare folyót használja. Működése során az üzem felmelegíti ezt a vizet, amelyet végül visszavezet a folyóba.

Az Axpo szerint az üzem “teljes terheléses üzemben” 0,7-1 Celsius-fokkal melegíti a vizet, hozzátéve, hogy ez a vízviszonyoktól függ. Mivel Svájcban jelenleg magas hőmérséklet uralkodik, a termelés csökkentéséről döntöttek. Egy nyilatkozatában az Axpo szóvivője azt mondta, hogy “a vízvédelemmel kapcsolatos előírások vannak, amelyek korlátozzák a Beznau atomerőmű működését az Aare magas vízhőmérsékleténél”. A szóvivő hozzátette, hogy az Axpo betartotta ezeket az előírásokat. “Jelenleg folyamatosan figyelemmel kísérjük a helyzetet, és már megtettük az első intézkedéseket” – közölték. A beznaui erőmű teljesítményét a szóvivő szerint “a nap folyamán az Aare aktuális hőmérsékletének függvényében szabályozzák, hogy a követelmények mindenkor teljesüljenek”.

“Ez egy rutineljárás, amely a nyári forró napokon időről időre szükségessé válik” – tették hozzá. “A hőség miatt feltételezzük, hogy a következő napokban további teljesítménycsökkentésekre lesz szükség”. A Svájcból érkező hírekre akkor derül fény, amikor Európa egyes részei jelentős hőhullámmal küzdenek, amely erdőtüzeket, utazási késéseket és haláleseteket okozott. Múlt pénteken az Egyesült Királyság “vörös extrém” hőségriasztást adott ki erre a hétre. 

Forrás: https://www.cnbc.com/2022/07/19/nuclear-power-plant-lowers-output-to-protect-fish-.html