Gyöngyösön a távhőszolgáltató Városgondozási Zrt. a Dalkia Energia Zrt.-vel további négy évre megkötött, új üzleti modellen alapuló megállapodásnak köszönhetően a szerződéses futamidő alatt átlagosan 10%-kal csökkenti a kapcsolt termelésből származó hőmennyiség önköltségét ahhoz képest, mintha saját kazánjaiban termelné meg a hőenergiát.

Ezzel a jelenlegi kedvezőtlen szabályozási és támogatási rendszerek mellett is együtt tud működni a gázmotorok üzemeltetője és a lakossági hőszolgáltató. A gázmotorok működésének rentabilitását a földgáz- és az üzemeltetési költségek, valamint a hő- és villamosenergia-értékesítésekből származó bevételek aránya határozza meg. Amennyiben több forrásból is előállítható hő, akkor mindig érdemes azt választani, amelyiknek egyéb addicionális előnyei is keletkeznek. Ez sokáig a kogenerációs gázmotorok mellett szólt, hiszen a hő mellett villamos áramot is termeltek, melyen további hasznot érhetett el a termelő, így a hőt is jó áron tudta adni.

Azonban a villamos áram piaci ára esett, az átvételi árak a szabályozás miatt is romlottak, ráadásul a szabad piacon sokkal ingadozóbbak is az árak, mint korábban. A Dalkia Energia azonban azoknak a partnereinek, amelyek az ingadozáshoz rugalmas termelési terheléssel tudnak igazodni, kedvező együttműködési konstrukciókat kínál. Ezt választotta Gödöllőt követően most Gyöngyös távhőszolgáltatója is.

„A távhőszolgáltató továbbra is előnyben részesíti a kapcsolt termelésből keletkező hőt, szemben a saját kazánjaival történő termeléssel. Éppen ezért az új együttműködési modellben vállalja, hogy a Dalkia gázmotorja csak akkor üzemel, ha az előállított áramnak is megfelelő piaca van. Amikor ez nem biztosított, a szolgáltatónak saját kazánjait kell üzembe helyeznie. Noha ennek a változékony üzemeltetésnek a szervizelése nagyobb szakértelmet, és ezáltal több ráfordítást igényel, a nyereségmegosztásos modell jobban megéri mindkét félnek” – mondta el Fernezelyi Ferenc, a Dalkia Energia Zrt. kereskedelmi igazgatója.

A megállapodásra garanciát is vállal a Dalkia Energia: a felek csak a nyereségen osztoznak, a veszteségen nem. Ugyanakkor az esetleges veszteséges években felhalmozott hiány átforgatható a következő évi elszámolásba. „A modell sajátossága, hogy körülbelül a második-harmadik évtől a működési nyereségből már részesednek a felek.” – mondja Fernezelyi Ferenc. A Dalkia 90 ezer üzemóráig szóló szerződést kötött, mellyel kapcsolatban bízik abban, hogy a piaci feltételek javulásával 120.000 üzemóráig is kibővíthető lesz az együttműködés.