A cseh központi bank egyik kamatdöntője lehetőséget lát arra, hogy a jelenlegi 0,5 százalékos rekordalacsony szint alá csökkentsék az irányadó kamatot.

A cseh központi bank egyik kamatdöntője lehetőséget lát arra, hogy a jelenlegi 0,5 százalékos rekordalacsony szint alá csökkentsék az irányadó kamatot.


A CT24 cseh televíziós csatornának nyilatkozó Lubomir Lizal szerint a kamatvágás megfelelő válasz lenne a gazdasági zsugorodásra.

A cseh jegybank a 2010 májusa óta változatlan kamatot június végén 0,75 százalékról 25 bázisponttal csökkentette a jelenlegi 0,50 százalékra.

A cseh jegybank augusztus másodikán a kamat 0,50 százalékos szinten tartásáról döntött. A bő egy héttel a kamatdöntő ülés után kiadott jegyzőkönyv szerint a hét tagból álló monetáris tanácsban négyen a kamat szinten tartására, ketten 25 bázispontú csökkentésére szavaztak, egyikük a CT24 cseh televíziós csatornának nyilatkozó Lubomir Lizal volt. Miroslav Singer jegybanki elnök nem vett részt a tanács ülésén.

A jegyzőkönyv szerint a cseh központi bank kész csökkenteni az alapkamatot a következő hónapokban, hogy ezzel is segítse a recesszióba került gazdaságot. “A monetáris politika megfelelő válasza az időben hozott kamatcsökkentés” – tartalmazza a dokumentum, amelyből azonban nem derült ki, hogy pontosan mikor lehet kamatvágás.

A cseh központi bank szeptember 27-én tartja következő kamatdöntő ülését.

A cseh jegybank az augusztus eleji kamatdöntést követően rontott a gazdaság alakulásával kapcsolatos idei és jövő évi előrejelzésén, az idei évre már a gazdaság zsugorodására számít.

A jegybank negyedéves jelentésében 2012-re az eddig várt stagnálás helyett 0,9 százalékos gazdasági visszaesés szerepelt. A bank szerint az euróövezeti adósságválság miatt jelentősen lassul a külföldi, a kormány megszorító intézkedései miatt pedig mérséklődik a belföldi kereslet.

A jövő évi várható gazdaságnövekedési ütemet a májusban várt 1,9 százalékról 0,8 százalékra fogta vissza a cseh központi bank.

Kedden ismertették előzetes adatként, hogy a második negyedévben a cseh hazai össztermék (GDP) 0,2 százalékkal zsugorodott az előző három hónaphoz képest. Ezzel már a harmadik negyedévben volt gazdasági visszaesés, az ország gazdasága recesszióban volt.