A New York-i székhelyű Space Capital cég keddi jelentése szerint az űrvállalatokba történő magánbefektetések rekordot döntöttek tavaly.

Az űrinfrastruktúra-vállalatok 14,5 milliárd dollár magánbefektetést kaptak 2021-ben, ami új éves rekord, illetve több mint 50%-os növekedést jelent 2020-hoz képest. Ez magában foglalja a rekordot jelentő negyedik negyedévet is, amely 4,3 milliárd dollár bevételt hozott a 250 millió dolláros „megakör”, többek között a Sierra Space, a SpaceX és a Planet Labs révén.

A negyedéves Space Capital jelentés három technológiai kategóriába sorolja az iparágba történő beruházásokat: infrastruktúra, elosztás és alkalmazás. Az infrastruktúra magában foglalja azokat a cégeket, amelyeket általában űrvállalatoknak neveznek, például rakétákat és műholdakat építő cégeket.

A Space Capital összesen 1694 vállalatot követ nyomon, amelyek 2012 óta 252,9 milliárd dollár kumulatív globális részvénybefektetést vontak be a három űrkategóriában.

Amikor előretekintünk, óriási lehetőségeket látunk a meglévő infrastruktúra tömeges elterjedésére, miközben radikálisan új megközelítéseket keresünk az űralapú eszközök építéséhez és üzemeltetéséhez” – írta a jelentésben Chad Anderson, a Space Capital ügyvezető partnere.

A jelentés emellett kiemelte a kockázatitőke-társaságok rekordbefektetéseit a három kategóriában. Az űrkutatással kapcsolatos vállalatok tavaly 17,1 milliárd dollárnyi kockázati tőkét kaptak, ami a jelentés szerint 2021-ben a globális kockázatitőke-befektetések 3%-át tette ki1.

Figyelmeztetés a változó piaci környezetre

A Space Capital emellett kiemelte a változó piaci környezetet az újonnan nyilvános űrkutatással foglalkozó vállalatok számára, mivel az emelkedő kamatok súlyosan érintik a technológiai és növekedési részvényeket – különösen azokat a vállalatokat, ahol a jövedelmezőség még évekre van, ahogyan ez több űripari vállalkozás esetében is történik.

A nyilvános piacokon jelentős részvényeladások történtek a befektetők részéről az év elején, és ha ez folytatódik, a kockázati cégeknek nem biztos, hogy olyan egyszerű lesz a rekordot jelentő források előteremtése, mint tavaly” – írta Anderson.

Anderson további figyelmeztetést adott arra vonatkozóan, hogy „nem minden SPAC egyforma”, mondván, hogy „a 2021-ben tapasztalt lendület mögött rengeteg munka állt, ami növeli a befektetők kockázatát”.

Fontos, hogy a befektetők felismerjék, hogy az űrgazdaságba történő befektetés speciális szakértelmet igényel. Úgy gondoljuk, hogy ez 2022-ben még nyilvánvalóbbá válik, amikor néhány túlértékelt vállalat visszatér a Földre, és a minőségi vállalatok felülemelkednek” – mondta Anderson.

Forrás: https://www.cnbc.com/2022/01/18/space-investing-q4-report-companies-hit-record-14point5-billion-in-2021.html?fbclid=IwAR3qkO2HtleuPa5JoJ8jMREk0FoV2hHBqsFeJ40_FkN3WaSf2MyN1h2XbL4