Gyengültek a részvények az elmúlt héten a Budapesti Értéktőzsdén, a forgalom továbbra is nyáriasan alacsony volt.

Gyengültek a részvények az elmúlt héten a Budapesti Értéktőzsdén, a forgalom továbbra is nyáriasan alacsony volt. 

Hazai hírek hiányában többnyire a nemzetközi piacok trendjét követte a magyar börze, és mivel az elmúlt hetek erősödése után az európai tőzsdéken negatív korrekció kezdődött, ez elérte a hazai kereskedést is. A piaci szereplők a főbb piacokon profitrealizálásra törekedtek, és ennek megfelelően a BÉT-en is inkább az eladók voltak többségben.

A héten megjelent makrogazdasági adatok Európában, Kínában és az Amerikai Egyesült Államokban is a gazdaság lassulásáról tanúskodtak. A romló globális növekedési kilátások azonban nem kedvetlenítették el a befektetőket, akik bíznak abban, hogy a világ nagy jegybankjai ismét közbelépnek, és monetáris eszközökkel próbálnak támaszt nyújtani a gazdaságoknak. Ezt a reményt erősítette az amerikai jegybank szerepét betöltő Fed legutóbbi kamatdöntő üléséről szerdán nyilvánosságra hozott jegyzőkönyv, amely szerint a bank kész gazdaságösztönző lépéseket tenni, ha a gazdasági növekedés ütemében nem következik be számottevő mértékékű javulás.

A Magyar Nemzeti Bank Monetáris Tanácsa kedden tartja kamatdöntő ülését. Bár az elemzők többsége arra számít, hogy ebben a hónapban még 7 százalékon marad az irányadó kamat, az állampapír-piaci határidős jegyzések 25 bázispontos csökkentést áraznak.

A BÉT részvényindexe, a BUX egy hét alatt 324 ponttal, 1,83 százalékkal csökkent, 17.387,11 ponton zárta a hetet. A négy munkanapból álló hét forgalma 21,84 milliárd forint volt, szemben az előző heti 36,6 milliárd forinttal.

Az OTP 2,93 százalékot, 108 forintot esett a héten, 3572 forinton zárt pénteken. A Mol árfolyama 2,42 százalékkal, 400 forinttal, 16.100 forintra csökkent. A Magyar Telekom 0,48 százalékkal, 2 forinttal gyengült, 416 forint lett a heti záró ára. A gyógyszeripari részvények közül a Richter árfolyama 0,94 százalékkal, 375 forinttal esett, 39.650 forintra. Az Egis ellenben 0,12 százalékkal, 20 forinttal erősödött, 16.900 forinton fejezte be a hetet.

A kis és közepes kapitalizációjú részvények mutatója, a BUMIX 1,16 ponttal, 0,11 százalékkal, 1037,42 pontra nőtt.