Középtávon 40 százalékos profitnövekedést ígér az Egis számára a most bejelentett kutatási eredmény. Ez alapján akár 21 ezer forintos célárat is kitűzhetnénk, de óvatosságra int a cég 25 százalékos magyar kitettsége, s még nem fejeződött be a Tradewinds kitárazása sem, ami állandó nyomás alatt tartja a kurzust.

A Tőzsdefórum annak kapcsán kérdezte vezető elemzők véleményét, hogy az Egis bejelentette: dél-koreai partnere, a Celltrion kedvező kutatási eredményekkel szolgált az infliximab nevű hatóanyag vonatkozásában. A Celltrionnal kötött megállapodás további 7 különböző terméket ölel fel a következő években.

Vágó Attila: borzasztóan alulértékelt a papír

Az első termék már jövőre piacra kerülhet, s az ebből származó árbevétel 30 millió euró lehet – mondta Vágó Attila, a Concorde vezető elemzője, hozzátéve: 15 százalékos marginnal számolva, az eredményhatás 4,5 millió euró lenne, ami nagyjából 1,3-1,4 milliárd forintnak felel meg, vagyis a teljes operatív profit 6-7 százalékáról beszélünk. Az is fontos, hogy további 7 termékről is szó van a következő években, 2018-ig bezárólag, s bár az árbevétel növekedési várakozás csökkenő, a 8 termékből mégis összejöhet összesen 80 millió euró. Mindez azt jelenti, hogy középtávon, mind az árbevétel, mind a profit 38-40 százalékkal növekedhet az ideihez képest.

Úgy is fogalmazhatunk – folytatta -, hogy a részvény akár 21 ezer forintot is érhetne az év végén a mostani 14 ezer helyett. A 8 új termék hatása egyelőre nincs beárazva a részvénybe, vagyis borzasztóan alul értékelt a papír.

Kuti Ákos: reményeket kelt az egyik faktor, de többismeretlenes az egyenlet

Az Egis számára különösen előnyös a bejelentés, mivel az orosz piacon és 4 további FÁK-országban kizárólagos értékesítési joga van, emellett 12 közép- és kelet-európai országban is rendelkezik értékesítési jogokkal – hangsúlyozta Kuti Ákos, az Equilor vezető elemzője, hozzátéve: a részletek hiányában azonban nem lehet számszerűsíteni a profithatást, de az Egis számára a legjobbkor érkezik a bejelentés, mivel a hazai gyógyszerkassza átalakítása hónapok óta nyomás alatt tartja az árfolyamot.

Mint mondta, arra nem számítanak, hogy az alapkezelők pusztán a mostani hír nyomán felülsúlyozzák majd a papírt, de a Richterhez hasonlóan az Egisnél is megjelent egy olyan faktor, ami reményeket kelthet a növekvő profit kapcsán. Ahogy fogalmazott ez egy több ismeretlenes egyenlet, melynek az egyik változója kedvező értéket mutat, ám a többi egyelőre meglehetősen homályos.

Nem lehet elfeledkezni arról az eladói nyomásról, amit a február óta 10 százalékról 5 százalékra lemorzsolódott Tradewinds Global Investors kitárazása jelent. Arról nem is szólva, hogy az Egis hazai kitettsége 25 százalékos, vagyis a gyógyszerkassza folyamatos kurtítása a cég elevenébe vág. Végül azt is észre kell venni, hogy a mostani bejelentésből csak évek múltán lehet cash. Összességében tehát további fundamentális változásokra van szükség, hogy az alapkezelők rámozduljanak az Egisre.