Európában folytatódott a kereskedelmi ingatlanok értékének csökkenése: 2012 második negyedévében mintegy 0,9 százalékkal csökkent az előző negyedévhez képest – derül ki a CBRE globális ingatlan-tanácsadó legfrissebb európai értékbecslési jelentéséből.

Európában folytatódott a kereskedelmi ingatlanok értékének csökkenése: 2012 második negyedévében mintegy 0,9 százalékkal csökkent az előző negyedévhez képest – derül ki a CBRE globális ingatlan-tanácsadó legfrissebb európai értékbecslési jelentéséből.

A cég az MTI-hez eljuttatott közleményében ismerteti: Németország volt az egyetlen olyan piac Európában, ahol nem csökkent a kereskedelmi ingatlanok értéke. Más piacokon, mint például Franciaországban, Közép-Kelet-Európában és Skandináviában 0,1 és 0,7 százalék közötti esést tapasztaltak.

Dél-Európában és Írországban ugyanakkor sokkal kedvezőtlenebb a helyzet, mivel az ingatlanok értékében a 2008 utolsó negyedéve és 2009 második negyedéve között mért esés után a legnagyobb veszteséget – csaknem 5 százalékos mínuszt – könyvelték el 2012. április-júniusban. A befektetői kedv ilyen mértékű romlása a tőkeérték gyorsuló csökkenését okozza. Éves szinten Franciaországban volt csak pozitív változás, míg Dél-Európában és Írországban 9,9 százalékkal esett vissza a tőkeérték.

A CBRE jelentése szerint a szektorokat vizsgálva a kiskereskedelmi ingatlanok mutatták fel a legjobb teljesítményt, a tőkeérték a 2012 első negyedéves 0,1 százalékos emelkedés után a második negyedben fél százalékot csökkent a kontinensen az Egyesült Királyság piacát nem számolva, ami a befektetők első osztályú ingatlanok iránti töretlen keresletével magyarázható.

A kiskereskedelmi ingatlanok értékváltozása így most már a 11. alkalommal múlja felül az elmúlt időszak 18 negyedéve közül a többi szektor teljesítményét. A tőkeérték leginkább az ipari ingatlanok esetében csökkent – 1,4 százalékkal -, de még így is jobban teljesített 2012 első negyedévéhez képest, amikor 3,3 százalékkal mérséklődött. 2012 második negyedében az ipari ingatlanok kivételével az ingatlanpiacon csökkentek a hozamok, az összesített változás 0,7 százalék volt az előző negyedévhez képest. A kiskereskedelmi ingatlanok esetében mind a hozamok, mind a bérleti díjak felfelé mozdultak a szektorok között egyedüliként. A legnagyobb, 3,7 százalékos hozamemelkedés Dél-Európában volt, míg az Egyesült Királyságban 1,2 százalékkal csökkentek a hozamok.

A közlemény idézi Graham McMillant, a CBRE budapesti értékbecslési vezetőjét, aki arra számít, hogy a tőkeértékek stabilak maradnak az első osztályú ingatlanok esetében, míg azok az eszközök, amelyek nem teljesítik az első osztály kritériumait, esni fognak. “Az elérhető finanszírozás hiánya továbbra is nyomasztani fogja a piacot, az első- és másodosztályú ingatlanok közötti hozamkülönbség pedig tovább nő” – vélekedett a vezető.