A beruházó Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. (NIF) kezdeményezi a nagykanizsai 61-es elkerülő út építésére kiírt közbeszerzési pályázat nyertesével kötött szerződés felbontását.

A NIF pénteki közleménye szerint a szerződéstől való elállás oka, hogy az ENV 61 Konzorcium az aláírt és megkötött szerződésben foglaltak ellenére már december óta nem teljesít, azaz nem folytat munkát.

A nagykanizsai elkerülő szakasz építésére biztosítottak az uniós források, ezért a szerződésbontást követően a NIF a közeljövőben új közbeszerzési pályázatot fog meghirdetni – közölte a beruházó.

A NIF korábbi tájékoztatása szerint az elkerülő út az M7-es autópályát a Kaposvár felől érkező főúttal köti össze Nagykanizsától délkeletre, a munkálatok 2009-ben kezdődtek el. A kétszer egysávos, közel 3,3 kilométer hosszú út építésére kiírt közbeszerzési eljárást az ENV 61 Konzorcium nyerte el, amelyet az Euroaszfalt Építő és Szolgáltató Kft. vezet, tagja pedig a Nemzetközi Vegyépszer Zrt.

A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Regionális Fejlesztési Alap társfinanszírozásával a Közlekedés Operatív Program (KÖZOP) részeként nyert támogatást. A 3,6 milliárd forint beruházás 15 százalékát az operatív programon belüli hazai forrásból fedezik, 85 százalék pedig európai uniós támogatás.

Helyszíni tapasztalatok szerint a munkálatok 2010 ősze óta állnak, addig a nyomvonal kialakítása, részben aszfaltozása, valamint a vasutat keresztező híd zsaluzata és szerkezetének egy része készült el. A most is kint lévő táblák felirata szerint 2010 októbere lett volna a befejezési határidő, a konzorciumi tag Nemzetközi Vegyépszer Zrt. azonban időközben csődvédelmet kért.