A Moszkvából induló járatok ára az egekbe szökött, mivel Vlagyimir Putyin orosz elnök szerdán televíziós beszédében “részleges katonai mozgósítást” jelentett be.

Az árak már Putyin kijelentései előtt is folyamatosan emelkedtek, és a Google által nyomon követett árak szerint egyes esetekben kilencszer drágábbak voltak, mint általában a beszéd után. Putyin beszédében bejelentette, hogy 300 ezer katonai tartalékosnak kell majd szolgálatot teljesítenie a Moszkva által “különleges katonai műveletnek” nevezett akcióban, ami félelmeket keltett, hogy a harcképes korú férfiak esetleg nem hagyhatják el Oroszországot. Az ország védelmi minisztere, Szergej Sojgu azt mondta, hogy csak azokat hívják be, akik hivatásos katonaként már rendelkeznek tapasztalattal, a diákokra és azokra, akik már szolgáltak sorkatonaként, nem lesz szükség.

Számos ország megtiltotta a közvetlenül Oroszországból érkező repülőgépek leszállását, köztük az Egyesült Államok, Nagy-Britannia és a kontinentális Európa nagy része. Vannak azonban olyan, Oroszországgal szimpatizálónak tartott országok, amelyek engedélyeznék az emberek átutazását – az ezekbe az országokba tartó járatok azonban túlárazottan drágák, és gyorsan elkelnek. A Moszkvából a törökországi Isztambulba és az örményországi Jerevánba induló közvetlen járatok szerdán elfogytak az Aviasales adatai szerint – számolt be a Reuters.

A cikk írásakor az Örményországba tartó szerdai járatok árai még nem voltak elérhetők, de egy egyszerű turistaosztályú járat a fővárosba, Jerevánba csütörtökre 1117 fontba (1267 dollár) kerül. Az út jellemzően 120 és 185 font közötti összegbe kerülne, így az ár a Google adatai szerint körülbelül kilencszer drágább a normál viteldíjnál. Az isztambuli járatok általában 240 és 320 font közötti összegbe kerülnek, de a legolcsóbb járat az Azerbaijan Airlines járatával 13 óra 35 perces út 1 008 fontért. A legdrágább 7 904 font az Emirates légitársasággal Dubajon keresztül.

Belgrádba szerdára és csütörtökre nincs járat, de a legolcsóbb járat a szerb fővárosba péntekre 2 529 fontba kerül. Ugyanez a járat általában 730 és 1700 font közötti összegbe kerül. Az izraeli Tel-Avivba Moszkvából általában 350 és 570 font közötti összegbe kerül a repülőjegy, de a szerdai legolcsóbb járat e cikk írásakor 1398 fontba kerül. A Google Trends adatai szerint Putyin bejelentését követően megugrott az Aviasales, Oroszország legnépszerűbb repülőjegy-foglalási oldala keresőinek száma is.

Forrás: https://www.cnbc.com/2022/09/21/cost-of-flights-leaving-russia-soars-after-putin-announcement.html