A hónap végén esedékes Jackson Hole-i jegybankár konferenciáig még kitarthat a piacok optimizmusa. Ám ha a Fed nem dob újabb mentőövet, akkor a négyéves csúcson járó indexek könnyen lefordulhatnak. Egyes elemzők úgy vélik: szakadék szélén egyensúlyoznak a piacok.

A tegnapi kereskedés során több mint négy éves csúcsra emelkedtek az amerikai részvényindexek. Emlékezhetünk, hogy utoljára 2008. május 19-én járt a S&P500 index a keddi 1.426 pontos csúcson. Az ígéretes kezdet ellenére is lefordultak az indexek a nap végére, s mínuszban fejezték be a kereskedést a tengerentúli börzék.

Baljós árnyak Európa egén

Ismét gyűlnek az aggodalmak a perifériás euróövezeti országok körül. A spanyol gazdasági miniszter azt szeretné, ha az Európai Központi Bank elkötelezné magát egy újabb kötvényvásárlási program mellett, időbeli és mennyiségi korlát nélkül. Az EKB viszont a spanyol kormány lépésére vár, hogy hivatalosan is segítséget kérjen az EFSF mentőalaptól, állampapírhozamai leszorításáért. Ráadásul az immár hagyományőrző sportnak számító görög szkander is folytatódik a héten: ma Jean-Claude Junkcer, az eurócsoport elnöke látogat Athénba, pénteken pedig Angela Merkel, német kancellár megy a görög fővárosba, ám előző nap még Francois Hollande, francia elnökkel egyeztet.

Az európai válságkezelés folyamatosan izgalomban tartja a piacokat. A hét elején még ahhoz fűztek nagy reményeket a befektetők, hogy az EKB agresszív kötvénypiaci beavatkozást tervez. Ám a piacok lelkesedését hamar lehűtötte a Bundesbank, amely kockázatosnak tartana egy ilyen határozott lépést, mondván, az egész euróövezet pénzügyi stabilitását veszélyeztetné. Marad tehát a komótos válságkezelés, ami folyamatosan morzsolja a kockázatvállalási hajlandóságot és aláássa az euró árfolyamát.

Szakadék szélén a piacok?

Megrázó jövőképet rajzolt a Goldman Sachs stratégája, David Kostin, aki szerint a pénzügyi szakadék (fiscal cliff) felé kormányoznak a piacok. Az elemző attól tart, hogy a fiskális stimulusok év végi kifutása miatt az S&P 500 index a jelenlegi 1 400 pontos szintekről 1 250 pontig eshet. Ráadásul, úgy véli: az amerikai kongresszus a választások előtt nem tud, vagy nem akar megoldást találni a problémákra, ami kiábrándulást hozhat a befektetők körében.

Arról sem szabad azonban elfeledkezni, hogy a következő hónapok hangulatát az augusztus végén esedékes jegybankári konferencia is jelentősen befolyásolja. Az egyesült államokbeli Jackson Hole ugyanis szokás szerint a világ összes fontos jegybankjának elnökét vendégül látja. És ne gondoljunk holmi protokoll eseményre, hiszen emlékezhetünk, hogy két évvel ezelőtt épp ezen a szeánszon utalt először az amerikai jegybank elnöke a kötvényvásárlási programjuk folytatására (QE2), amit akkor féléves emelkedés követett. Márpedig a várakozások idén is hasonló mértékben fokozottak.

Jackson Hole-ig kitarthat az optimizmus

Mi is aggodalommal tekintünk a jövőbe – hagsúlyozta Gabler Gergely, az Equilor senior elemzője, aki úgy véli: a Jackson Hole-ban tartandó konferencia során a Fed várhatóan nem lövi el az összes puskaporát, ehelyett majd csak a választások után dob mentőövet a piacoknak – ha még szükséges lesz. Ami könnyen negatív hullámot indíthat a tőzsdéken, de addig is kitarthat a pozitív hangulat a piacokon a kötvényvásárlási spekulációk és a közös monetáris unió kialakítása miatt.

Mint mondta, elsősorban az amerikai bankszektor papírjaira érdemes figyelni. Az elmúlt két napban erőteljes vételi kedvről adtak tanúbizonyságot, eltörve a több hónapos eső trendeket. Amennyiben azonban nem történik érdemi bejelentés a jegybankári konferencián, akkor egy erőteljesebb kiábrándulással nézhet szembe a szektor.