Magasabb lett a vártnál és 11 havi csúcsot ért el márciusban a német feldolgozóipari beszerzésimenedzser-index (BMI) – közölte szerdán a londoni Markit Economics gazdaságkutató intézet. A vártnál magasabb értékre emelkedett márciusban az euróövezeti feldolgozóipari beszerzésimenedzser-index is.

Jobban teljesítenek a német cégek

Márciusban 52,8 pontra emelkedett a februári 51,1 pontról a német feldolgozóipari beszerzésimenedzser-index. Az elemzők 52,4 pontot vártak. Az index értéke a feldolgozóipari teljesítmény 2014 áprilisa óta legnagyobb mértékű növekedését tükrözi. A BMI 50 pont feletti értéke a vizsgált gazdasági ágazat teljesítményének a növekedését, 50 pont alatti értéke pedig csökkenését jelzi.

Márciusban tovább nőtt a német feldolgozóipar teljesítményének a növekedési lendülete, a BMI közel egy éve a legmagasabb értéket érte el – mutatott rá Oliver Kolodseike, a Markit közgazdásza, a jelentés szerzője. A beérkező megrendelések és a megrendelés-állomány növekedése arra utal, hogy az iparvállalatok tavaly április óta a legnagyobb mértékben fokozták termelésüket és egyúttal alkalmazottaik számát is növelték.

Az euró árfolyamának gyengülése újabb külföldi megrendelésekhez juttatta a termelővállalatokat, bár ezzel együtt importköltségeiket is megemelte. A beszerzési költségek ezért a tárgyhónapban valamivel kevésbé csökkentek mint az előzőben, amikor a vállalatok még az olajárak csökkenéséből is profitálhattak – tette hozzá. Összességében a feldolgozóipar pozitív módon járulhat majd hozzá az első negyedévi GDP-hez, miután az első három hónap BMI értékeinek átlaga 2014 második negyedéve óta a legmagasabbnak bizonyult.

Az euróövezet is javított

Márciusban 52,2 pontra, 10 havi csúcsra emelkedett a februári 51,0 pontról a feldolgozóipari beszerzésimenedzser-index. Az előzetes érték 51,9 pont volt. Az euróövezeti feldolgozóipari BMI 2013 júliusa óta áll az 50 pontos határ felett.

A végleges márciusi BMI kissé magasabbnak bizonyult az előzetes értéknél, ami újabb jele annak, hogy az euróövezet kezd kilábalni a tavalyi gazdasági lassulásból – mondta Chris Williamson, a Markit vezető közgazdásza. Az iparvállalatoknak előnyére volt az euró gyengülése annak kettős hatása ellenére is, miután a külpiaci versenyképesség növekedése mellett drágítja az importot a belföldi piacokon.

Az új megrendelések közel egy éve a legnagyobb mértékben növekedtek, ami azzal együtt, hogy a feldolgozóipar három és fél éve a legnagyobb ütemben növelte az alkalmazottak számát, az elkövetkező hónapokban várt fenntartható növekedésbe vetett bizalomra utal – tette hozzá.