A hazai kereskedelmi bankok többsége még csak fontolgatja az új állami kamattámogatásos hitelkonstrukció elindítását, az OTP-nél azonban már igényelhető a termék, amitől a bank a lakáspiac élénkülését várja. Az MTI által megkérdezett ingatlanszakértő szerint azonban trendforduló csak a gazdaság bővülésével lehet.

Az OTP Bank hétfőn indította el az új hitelkonstrukciót, az Erste Bank azonban az MTI kérdésére azt válaszolta, hogy vizsgálják a bevezetés lehetőségeit, egyelőre még folynak az egyeztetések házon belül. A CIB Bank pedig azt jelezte, hogy Új otthon II. állami kamattámogatású hitelét kínálja ügyfeleinek, amely 2010 óta igényelhető bankfiókjaiban. Emellett folyamatosan vizsgálják a piaci környezetet és az ügyfelek igényeit, hogy ennek alapján hozzanak döntést az állami támogatású hitelek nyújtásáról.

Déry Attila, az Otthon Centrum vezető elemzője az MTI-nek üdvözlendőnek nevezte minden új lakáshitel-termék piaci megjelenését, de hangsúlyozta, hogy trendforduló addig nem lehet, amíg nem nő a háztartások eladósodási hajlandósága. Aki eddig is fontolgatta, hogy támogatott hitelre vásárol lakást, annak a döntését gyorsíthatja egy kedvező kondíciójú új hitel. Az alapvető változáshoz azonban gazdasági növekedés szükséges, ez hozhatja meg ugyanis ismét a hitelfelvételhez szükséges bizalmat – tette hozzá Déry Attila.

Az állami kamattámogatású hitel új lakás vásárlására, építésére, illetve használt lakás vásárlására, és felújításra használható fel, a támogatás öt évig jár, és a gyerekek számától is függ. A tavaly december 27-én született kormányrendeletet legutóbb a múlt hónap közepén módosították.

Az új lakás vásárlásánál, illetve az építésnél feltétel, hogy az építési engedélyt 2010. január 1. után adták ki. A használt lakás vásárlásához akkor jár kamattámogatott hitel, ha az eladó teljes bizonyító erejű magánokiratba foglalja azt, hogy az eladástól számított 12 hónapon belül másik lakást vásárol. Felújításnál pedig a költség 70 százalékáról számlát kell bemutatni. Az új lakás – telekár nélkül – nem kerülhet többe 30 millió forintnál, használt lakásnál, és felújításnál pedig bruttó 15 millió forint a limit. Az első esetben legfeljebb 10 millió forint, míg a másodikban 6 millió lehet a támogatott hitel nagysága.

A kamattámogatás az első 5 évben jár, a mértékét az állampapírok hozamai határozzák meg. Egy egy évig állandó kamatozású kölcsön esetén, az Államadósság Kezelő Központ Zrt. (ÁKK) által havi rendszerességgel közzétett, 12 hónapos futamidejű diszkont kincstárjegy aukcióin kialakult átlaghozam a kamatszámítás alapja. Július 18-ig ehhez az átlaghozamhoz legfeljebb 3 százalékpontot tehetett hozzá a bank, ha állami támogatáshoz akart jutni. Akkortól az átlaghozamot 130 százalékkal kell felszorozni, és ahhoz lehet hozzáadni a 3 százalékpontot, a végső kamatszint eléréséhez. Ez a megoldás érdekeltebbé tette a bankokat a hitelezésben, viszont a lakásvásárlóknak drágította a kölcsönt.

A kamattámogatás attól függ, hogy új- vagy használt lakás vásárlása, illetve felújítás a cél, illetve hány gyermek van a családban. A tipikus kétgyermekes család, ha új lakást vásárol, akkor az első évben az állampapír referencia hozamának 60 százalékát kapja támogatásként. Ez csökken minden évben 5 százalékponttal, így az ötödik évben már csak 40 százalék a támogatás, a hatodik évtől pedig megszűnik.

A múlt év végén hozott rendelet hatályba lépését az Európai Bizottság jóváhagyó határozatának meghozatalát követő 15. napra helyezte a kormány. Ezt a megkötést március 6-án törölte egy módosítás a jogszabályból.

Az OTP Bank számítása szerint a kamattámogatás időszaka alatt az ügyfeleknek (egy átlagos 5 millió forint összegű, 20 éves futamidejű hitel esetén) fél millió forinttal kevesebbet kell megfizetniük egy piaci kamatozású konstrukcióhoz képest.