Az azték naptárat vagy Napkövet 1790-es felfedezése óta legendák lengik körül. A Mexikóváros főtere alatt felfedezett, 3,6 méter átmérőjű, 24 tonnás bazalt monolit nemcsak a történészek, de a mindennapi ember fantáziáját is megmozgatja.

Az azték naptár, mely alapvetően a korábbi maja időszámításra épül, a mexikói nemzet első számú történelmi szimbóluma. Nem véletlen, hogy a mexikói jegybank megbízásából az amerikai kontinens legrégebbi pénzverdéjében 1 kilogrammos tiszta ezüstérmébe öntötték. A Conclude szakértője szerint a remekmű 2012-es kiadása az idei év legérdekesebb érméje, melyben nem kis szerepe van a 2012-es misztikus korszakváltásnak.

Mexikóban az ezüstbányászat, a numizmatika és az ezüstművesség komoly hagyományokra tekint vissza: az elmúlt fél évezredben a világ minden tájára eljutottak a mexikói ezüstrudak, érmék és ékszerek. Mindez azt bizonyítja, hogy a mexikóiak jól tudják, hogyan kapcsolható össze a hagyományok ápolása, az érmegyűjtés szenvedélye és a tiszta nemesfém kulturális és vagyoni értékeket egyszerre őrző szerepe. A Conclude szakértője szerint az eddigi legnépszerűbb ezüstérme-sorozatnak, amely Amerika felfedezésének 500. évfordulójára készült, most méltó vetélytársa akadt. Az ezüst azték naptár ugyanis nemcsak történelmi eseményekre utal, élő hagyományt és értéket hordoz, hanem bemutatja az aztékok kozmikus látomását is, összekapcsolva a mindennapok és az univerzum rendjét.

A Napkő rokonságot mutat a hasonló felépítésű, de korábbi maja naptárral, mely szerint a jelenlegi nagy világkorszak 2012-ben ér véget. Emiatt a közvélekedés szerint az idei év a világvégét jelenti; az ősi civilizációk számára azonban ez a vég nem más, mint egy újabb korszakváltás, a maják jövendölése alapján december 22-én következik be. Míg a 20 és a 12 az azték és a maja kultúrában fontos misztikus számok, a számmisztikával foglalkozók számára éppen ilyen jelentőséggel bír 2012. december 20. napja, amit számos országban „20 12 2012”-ként írnak le. Maga a Napkő, amelyen a történelem öt korszakát láthatjuk – az előző korszakot az aztékok szerint is a vízözön zárta le –, áldozati emelvényként szolgált, amelyen a számos népet uralmuk alá hajtó aztékok a legyőzött harcosok szívéből kicsorduló vér segítségével teljesítették legfontosabb feladatukat, a Nap táplálását. A naptár szimbólumai elénk tárják az aztékok tudását és vallásos vízióját, az univerzum meghódítását, ami az űrkorszakban többet jelent számunkra, mint egy érdekes történelmi lelet. Akár a kőből, akár az ezüstből készült változatát vizsgáljuk, úgy érezzük, közel kerülünk a benne rejlő ősi ismeretanyaghoz magunkról és a világegyetemről.

A Conclude Befektetési Zrt. fizikai arany, ezüst és más nemesfémek magyarországi forgalmazásának meghatározó szereplője, a befektetési aranypiac árjegyzője.