A Ford részvényei több mint 12 százalékot estek tegnap, miután az autógyártó hétfőn súlyos alkatrészhiányra figyelmeztetett.

A Ford Motor Company több mint 12 százalékos mínuszban zárták a keddi kereskedési napot, miután az autógyártó arról számolt be, hogy az infláció és az alkatrészhiány következtében több jármű maradt befejetlenül, mint ahogyan azt előzetesen várták.

A Ford bejelentése felhívta a Wall Street figyelmét, hogy az ellátási láncból fakadó problémák továbbra is kifejezetten súlyosan érintik az autóipart.

A Ford beszámolója szerint az alkatrészhiány miatt a harmadik negyedév végén várhatóan 40-45 ezer befejezésre váró jármű maradhat a gyártósorokon.

Komoly gondot okoz az infláció is

Az autógyártó azt is közölte, hogy a közelmúltban folytatott tárgyalások alapján úgy tűnik, hogy a beszállítóknak fizetett összeg az inflációnak köszönhetően az előzetesen becsültnél, várhatóan mintegy 1 milliárd dollárral magasabb lehet a negyedévben. Az autógyártó azonban fenntartotta az év egészére vonatkozó iránybecslését.

Garrett Nelson, a CFRA elemzője elmondta, hogy „a Ford figyelmeztetése egyértelmű bizonyíték, hogy az alkatrészhiány és az ellátási láncból fakadó globális problémák továbbra is velünk vannak.” Az elmúlt időszakban sok befektető gondolta úgy, hogy megoldódni látszott a helyzet, miután az autógyártók újra feltudták tölteni a készleteiket a koronavírus alatt látott mélypontokhoz képest.

Forrás: Marketwatch

Borítókép forrása: Shutterstock