Egy igen szokatlan extra is kérhető a Rivian R1T nevű tisztán elektromos hajtású modelléhez.

A gyártók közötti verseny egyre fokozódik, folyamatosan jönnek az új modellek a piacra, a fogyasztókat mindenféle információval bombázzák. Nagyon sok új EV érkezik például az egyre versenyképessebbé váló kínai piacról. A gyártóknak az EV mánia meglovagolásához folyamatosan új, innovatív megoldásokkal, ötletekkel kell előállniuk.

A Rivian nevű elektromos startup nemrégiben megkezdte az R1T névre keresztelt teljesen elektromos hajtással szerelt pick-up kiszállítását. Egy olyan extra is rendelhető az autóba, amelyet korábban soha nem láttunk még a hagyományos pick-upoknál. Ez a különös, igen borsos felárú opcionális extra nem más, mint egy high-tech konyha. Ennek költsége a 68 ezer dolláros listaáron felül további 5000 dollár.

A „camp kitchen” nevű extra igen hasznos lehet annak, aki szeret kempingezni, elektromos főzőlap, mosogatókagyló és 4 gallonos víztartály biztosítja a gondtalan kültéri sütögetést. Mindez az autó elektromos hajtásának köszönhetően vitelezhető ki. A Ford teljesen elektromos hajtású F-150 Lightning nevű pick-upja például akár egy családi házat is el tudna látni árammal akár 3 napon keresztül. A Ford ugyan nem közölte, hogy pontosan mekkora akkumulátor van az F-150-ben, de valószínűleg 140 kilowattóra körüli kapacitása lehet. Egy átlagos amerikai háztartás naponta 30 kilowatt órányi energiát használ fel. A Rivian R1T 135 kilowattórás akkumulátort kapott.

A Ford továbbra is küzd azért, hogy az EV szegmens vezetőjévé váljon. A vállalat nemrégiben bejelentette 118 éves történelmének legnagyobb befektetését. A Ford 11.4 milliárd dollárt költ a Kentucky-ban és a Tennessee-ben található üzemére, a cél az elektromos járművek és akkumulátorok gyártási kapacitásának növelése.

A szektor nagy kérdése, hogy vajon az újonnan alapított innovatív EV startupok modelljeire, vagy a hagyományos autógyártók elektromos modelljeire lesz nagyobb kereslet.

A Rivian már benyújtotta az IPO-hoz szükséges dokumentumokat, várhatóan novemberben lép tőzsdére az EV startup. A Ford nagyszabású EV tervekkel rendelkezik, ami a későbbiekben pozitívan hathat a részvényárfolyamára. A gyártó elmondása szerint 2030-ra a globális eladásaik 40 százalékát elektromos modellek teszik majd ki. A Ford több mint 75 százalékos pluszban van idén.

Forrás: Barron’s