A kínai EV gyártó BYD bejelentette, hogy még 2022-ben megérkezik az európai piacokra is a Tesla Model 3 riválisának szánt BYD Seal.

Az elektromos autózás továbbra is egyre népszerűbbé válik a világban, a gyorsan fejlődő kínai piacon különösen nagy sikert aratnak az elektromos autók. A kínai EV gyártók közül egyre többen próbálnak betörni az európai piacokra is. Korábbi cikkünkben is beszámoltunk róla, hogy például a kínai elektromos autógyártó NIO Magyarországon építi fel az első európai gyártóüzemét.

(www.shutterstock.com)

A BYD nevű kínai EV gyártó is arról számolt be, hogy a Tesla Model 3 riválisának szánt BYD Seal nevű modell a tervek szerint már 2022 végén megjelenik az európai piacokon. A modellt még májusban mutatták be, a gyártó szerint már több mint 60 ezer rendelés érkezett be a kínai ügyfelektől. Az autógyártó ígérete szerint az első Seal modellek már augusztus végén megérkeznek újdonsült tulajdonosaikhoz.

A típus listaára a kínai piacon 222 ezer jüantól indul, ami több mint 12 millió forintos összegnek felel meg, a csúcskivitel kezdőára azonban már a 17 millió forintot is átlépi. A Seal a BYD harmadik modellje. Az elektromos autó 4.8 méter hosszú, 1.875 méter széles és 1.46 méter magas, ezzel méretben némileg nagyobb, mint a Tesla Model 3.

Az alapmodell 201 lóerős teljesítményt és 550 kilométeres hatótávót ígér, a long-range kivitel 308 lóerőt kap, 700 kilométeres hatótávval párosulva, a performance modell 523 lóerő teljesítmény leadására lesz képes, 650 kilométeres hatótáv mellett.

(www.byd.com)

A BYD hivatalosan is megerősítette, hogy a Seal értékesítése 2022 negyedik negyedévében megkezdődik az európai piacokon, először a Hedin Mobility európai kereskedő-csoport által lesz kapható a modell Németországban és Svédországban. A BYD tervei szerint az európai debütálást követően rövid időn belül további európai piacokra tud majd betörni a Seal. Az elektromos autók piacán jelenleg bőven a Tesla modelljei a legnépszerűbbek, a vetélytárs modellek igen nehéz helyzetben lesznek. Azonban úgy fest, hogy a BYD Seal kifejezetten nagy népszerűségnek örvend Kínában, a kérdés, hogy mennyire lesz kapós a modell a világ többi piacán.

Optimisták a befektetők a jövőt illetően

A hongkongi tőzsdén jegyzett BYD részvényei 9.3 százalékos pluszban vannak idén, míg az elmúlt 1 év alatt 7.61 százalékkal nőtt meg a BYD részvények értéke.

(www.investing.com)

Borítókép forrása: www.byd.com