Csütörtök este az uniós országok képviselői, az Európai Bizottság és az Európai Parlament is elfogadta azt a jogszabályt, ami 2035-től gyakorlatilag betiltja az új benzines és dízelüzemű autók értékesítést az EU-ban. A döntés célja az elektromos autókra való áttérés felgyorsítása, valamint a 100 százalékos széndioxid-kibocsátás csökkentés elérése.

Csütörtök este érkezett a nagy bejelentés, úgy néz ki pár éven belül elbúcsúzhatunk a benzines és dízel autóktól az Európai Unióban. Csütörtök este az uniós országok képviselői, az Európai Bizottság és az Európai Parlament is elfogadta azt a jogszabályt, ami 2035-től gyakorlatilag betiltja az új benzines és dízelüzemű autók értékesítést az EU-ban. A döntés célja az elektromos autókra való áttérés felgyorsítása, valamint a 100 százalékos széndioxid-kibocsátás csökkentés elérése.

Az új jogszabály értelmében 2030-tól az új autók széndioxid-kibocsátást a tavalyi, 2021-es szint 55 százalékára kell csökkenteni, a korábban kitűzött tervek során még mindössze 37.5 százalékos csökkentésről volt szó 2030-ra. A Marketwatch beszámolója szerint 2035-re, de legkésőbb 2050-re el kell érnie az autógyártóknak a zérókárosanyag-kibocsátást.

Az elektromos autóké a jövő?