Elon Musk pénteken egy konferencia keretében dicsérte a kínai elektromos autógyártókat, és elmondta, hogy a Tesla világszerte együttműködik a hatóságokkal, hogy biztosítsák az autonóm járművek megfelelő adatbiztonságát.

A Bloomberg News és a Reuters beszámolója szerint Elon Musk a kínai Hainanban tartott New Energy Vehicle világkongresszuson egy online videóhívás keretében elmondta, hogy „tisztelek sok kínai elektromos autógyártót, mivel elősegítették az elektromos járművek fejlesztését és elterjedését”. Ezen túl a Tesla vezérigazgatója Kínával kapcsolatban is pozitív véleményt fogalmazott meg, Musk kiemelte a kínai piacban rejlő nagyszerű, potenciálisan óriási lehetőségeket. A Bloomberg is hasonló véleményen van, mint Elon Musk. A Bloomberg szerint az EV piacot Kína fogja vezetni és egy óriási növekedési potenciállal rendelkező piacról van szó.

A Tesla még 2019-ben nyitotta meg az első kínai gyárát, Sanghajiban. Az elmúlt időszakban a kínai EV piacon egyre fokozódott az autógyártók közötti verseny mértéke. Olyan vetélytársakkal néz szembe a Tesla a kínai EV piacon, mint a Li Auto, a Nio vagy az XPeng. 2020-ban a Tesla összesen 147 455 darab járművet értékesített Kínában, ami a globális értékesítésének körülbelül a 30 százalékát tette ki.

Az autonóm járművek által gyűjtött információk adatvédelmi kérdése egyre nagyobb aggodalomra ad okot, ezzel kapcsolatosan Elon Musk elmondta, hogy „a Tesla együttműködik a hatóságokkal, hogy biztosítsák az adatbiztonságot.”

Az adatvédelmi kérdés egyre nagyobb szerepet kap az élet minden területén. Az év elején Musk cáfolta, hogy a Tesla autókba épített kamerákon keresztül bizalmas felvételeket szivárogtatnának például az amerikai kormánynak. Musk cáfolta azután érkezett, miután Kína állítólag megtiltotta katonai személyeknek és egyes állami vállalatok alkalmazottjainak, hogy Teslát vásároljanak, használjanak, adatvédelmi aggályok miatt. „Nagyon fontos számunkra, hogy bizalmasan kezeljünk minden adatot” -mondta Musk akkor.

A többi elektromos autógyártóhoz hasonlóan a Teslát is negatívan érinti az újfent súlyosbodó globális chiphiány. Elon Musk vezérigazgató arra hívta fel a befektetők figyelmét, hogy a globális chiphiány következtében az év utolsó negyedéve az előzetesen vártnál gyengébben alakulhat.

A Tesla idén több mint 7 százalékos pluszban van, az elmúlt egy év alatt közel 80 százalékkal erősödött a papír árfolyama. A Tesla még január 25-én tört mindenkori csúcsra, 900.40 dolláros árfolyam mellett.