A Nissan Motor hétfőn bejelentette, hogy az elkövetkező 5 év alatt 17.6 milliárd dollárt költenének elektromos és hibrid autók fejlesztésére. A tervek szerint az évtized végére az eladott autók fele elektromos vagy hibrid lesz.

Hétfőn a japán autógyártó, a Nissan Motor Company bejelentette, hogy az elkövetkező 5 év során 17.6 milliárd dollárt költenének elektromos és hibrid autók fejlesztésére. A tervek szerint a projekt végére 20 darab környezetbarát autóval bővülne a Nissan modellpalettája.

A Nissan az EV forradalom egyik úttörője volt, az elektromos Nissan Leaf első szériáját több mint egy évtizede dobták piacra. A Nissan azóta elveszítette vezető szerepét az EV szektorban, a 17.6 milliárd dolláros befektetés fő célja a pozíciójuk javítása. Az elmúlt időszakban kifejezetten nagy érdeklődés övezte az olyan autógyártók részvényeit, melyek aktívan részt vettek EV-k fejlesztésében. Nem csak az olyan EV startupok árfolyamában láthattunk látványos rallyt, mint például a Lucid vagy a Rivian, hanem a hagyományos autógyártók EV törekvéseit is örömmel fogadták a befektetők. A Ford Motor Company például közel 125 százalékos pluszban van idén.

A Nissan Leaf végső verzióját 2009 augusztusában mutatták be, majd a modell gyártása októberben kezdődött, a legelső modellek 2010 decemberében érkeztek meg Amerikába és Japánba. 2012-ben a világ más tájaira is eljutott a modell. 2017 óta a Leaf második generációját gyártják. 2019 decemberében minden idők legnagyobb darabszámban eladott elektromos autója volt a Leaf, azonban 2020-ban a Tesla Model 3 átvette ezt a címet.

NissanLeaf

A Nissan közleménye szerint a 20 darab új „zöld” modell egy része tisztán elektromos hajtású lesz, mint amilyen a Leaf is, míg a többi hibrid lesz. Az azonban még egyelőre kérdéses, hogy a 20 új modellből hány lesz tisztán elektromos hajtással szerelt.

A Nissan hétfőn publikált stratégiája alapján az autógyártó tervei szerint 2030-ra az eladások felét az elektromos vagy hibrid hajtással szerelt modellek teszik majd ki. Ez a terv összhangban van a többi amerikai és európai hagyományos autógyártó EV törekvéseivel.

A tokiói tőzsdén jegyzett Nissan Motor Company a hétfői kereskedési napot 5.63 százalékos mínuszban zárta, ezzel 2021-ben közel 6 százalékos pluszban van az autógyártó.

Forrás: MarketWatch