A repülő autók megjelenése közelebb lehet, mint ahogyan azt elsőre gondolnánk. Megvalósításukban nagy szerepe lehet az EV startupoknak.

A repülő autókról az emberiség már rég óta fantáziál, a kínai elektromos autó gyártó XPeng valósággá szeretné tenni ezen álmokat.

Az XPeng Motors kedden reggel arról számolt be, hogy az EV gyártó befektetett a szintén kínai HT Aero nevű városi légi mobilitással foglalkozó cégbe.

A HT Aero-t 2013-ban alapították, a cég repülő autók tervezésével foglalkozik. A HT Aero már prototípusokkal is rendelkezik. A HT Aero X2 névre keresztelt kétszemélyes járművét a Zhuhai-ban megrendezésre kerülő 2021 Airshow China keretében a nagyközönség is láthatta szeptember végén.

Egy elektromos autógyártó és egy VTOL gyártó elsőre idegen párosításnak tűnhet. Azonban az X2 elektromos hajtású, ezáltal feltudná használni az XPeng által kifejlesztett töltési technológiát. Az autonóm vezetési technológiákkal is vannak átfedések, az ilyesfajta járművekben biztos, hogy szükség lesz autonóm platformokra. A vezetőségben is van átfedés az XPeng és a HT Aero között, a HT Aero-t részben He Xiaopeng, az XPeng alapítója irányítja.

„Küldetésünk mindig is az volt, hogy olyan hatékony, biztonságos, karbon-semleges mobilitási megoldásokat keressünk melyek túlmutatnak az okos elektromos autókon. Három fontos motívum az innovatív technológia, a megújuló energiaforrás és a tömegtermelés kombinálása. Élni fogunk ezzel a lehetőséggel, korábban nem volt ilyenre példa a modern közlekedés történelmében.” -áll a vállalat sajtóközleményében.

Az XPeng ötlete talán nem olyan őrültség, mint amilyennek elsőre látszik. Október elején a Tesla vezérigazgatóját, Elon Muskot elektromos repülőkkel kapcsolatos terveiről kérdezték. Musk elmondta, hogy már évekkel ezelőtt is megfordult a fejében a gondolat, de egyelőre sok egyéb dologgal kell foglalkoznia a Teslának. Az elkövetkező hónapokban a Tesla két új üzem megnyitását tervezi, valamint az új Cybertruck kiszállítása is elkezdődhet még idén.

A befektetés valószínűleg rövid távon nem lesz nagy hatással az XPeng részvényeire. Egyelőre még nincsenek konkrét elképzelések arra vonatkozóan, hogy hol, hogyan és mikor kerülnének forgalomba a repülő autók. Az XPeng idén 0.89 százalékos pluszban van csupán, azonban az elmúlt időszakban jól teljesített, az elmúlt 6 hónap alatt 39.75 százalékkal erősödött a részvény árfolyama.

Forrás: Barron’s