A COMEX arany pénteken 1659 dollár 6 uncia szinten zárt, ami 8 dolláros csökkenés. Hétfőn újabb 5 dolláros csökkenéssel az 1655-ös szintre került. Miután az 1700-as szint ismételt ostroma múlt szerdán ismét elveszett, az aranyárak négy napja folyamatosan lefele mozdultak. Ennek során az összes jelentősebb mozgóátlag szint elveszett, utoljára pénteken a 365 napos (1668-as szinten). ARANYVÉLEMÉNY.

ARANYVÉLEMÉNY

A COMEX arany pénteken 1659 dollár 6 uncia szinten zárt, ami 8 dolláros csökkenés. Hétfőn újabb 5 dolláros csökkenéssel az 1655-ös szintre került.

Miután az 1700-as szint ismételt ostroma múlt szerdán ismét kifulladt, az aranyárak négy napja folyamatosan lefele mozdultak. Ennek során az összes jelentősebb mozgóátlag szint elveszett, utoljára pénteken a 365 napos (1668-as szinten).

Az alapvető, az aranyár esését előidéző tényezőként ugyanazt azonosíthatjuk, amit korábban is többször láttunk, javuló amerikai gazdasági statisztikák és az adósságplafon miatti esetleges válsághelyzet rövid távú elodázását. Az előbbire a piac az amerikai új munkanélküliségi segélykérelmek 5 éve legalacsonyabb heti számát kapta (jan.20: 330 ezer, korábban 335 ezer) , továbbá az úgynevezett Leading indikátor (vezető indikátor, amely összetett mutatóként magában foglal számos elemet, beleértve az ingatlanszektor javulását is ) 0,5-t ért el decemberben a novemberi 0,0 % után, ami két éve a legjobb adat.

Ahogy az üzleti bizalom az USÁ-ban vagy Németországban emelkedik, természetszerűen az arany biztonsági tartalék szerepe csökken, amint a gazdasági adatok javulnak, a befektetők átgondolják aranybefektetéseiket, mivel pillanatnyilag a részvények nagyobb hozammal kecsegtetnek, mint a nemesfémek.

Az EW heti elemzése jelezte, hogy amennyiben az arany áttöri az 1665 dolláros szintet, akkor újabb alacsonyabb szintek jönnek számításba. Ez pontosan teljesült.

Még mindig jelennek meg a 2013-as aranyárra éves előrejelzések. A Reuters News  saját felmérést adott ki a spekulatív piacokat áttekintve és  néhány érdekesebb megállapítást tettek.  Először is, az a lehetőség elúszott, hogy az arany  rekord magas éves átlagárat érhet el ezévben a 37 arany piaci elemző előrejelzéseit összesítve. Az arany a tizenkét éves bika irányú emelkedése után fennsíkot ért el, ahogy az éves nyereségek  egyre kisebbek lehetnek és  az amerikai központi bank monetáris politikája által okozott elmozdulások is egyre kisebbek. Másrészt, a Reuters felmérése megállapította, hogy az  elemzők nagyobb része úgy érezte, hogy “a palládium éves átlagára várhatóan rekordot állít fel ebben az évben és a platina a legjobb ár-teljesítményt fogja hozni két év alatt, amint Dél-Afrika kitermelési problémák súlyosbodnak, és a kezdődő gazdasági ciklus növeli a keresletet  az ipari fémek iránt. “

A rövid távon a negatív tendencia az aranyat további veszteségeknek szolgáltatja ki, azonban a kereskedők továbbra is figyelemmel kísérik a folyamatokat, például az újabban többet emlegetett úgynevezett devizaháború tényezőjét (pl. Soros György nyilatkozata alapján), ami már bikairányú megalapozottságot adna a sárga fém részére.

Az úgynevezett deviza háború azt jelenti, hogy nagyobb iparosodott nemzetek próbálják aktívan leértékelni valutájukat annak érdekében, hogy ösztönözze az export ágazatokat és a gazdasági növekedést. Japán új adminisztrációja már tudatosan hozott intézkedéseket a jen leértékelésére, amely 11%-kal értékelődött le november eleje óta a dollárral szemben. Különböző globális központi bankok és kormányzati tisztviselők erősen morogtak látván a japán pénzpolitikát, mondván, az árfolyam beavatkozás nem elfogadható politikai eszköz, kivéve a “túlzott volatilitás” esetét.

Japán hosszútávú lassú növekedése és deflációs gazdasága igencsak megérett a változásra. A BoJ vezetését áprilisban cserélik, és az újak várhatóan tényleg megvalósítják Shinzo Abe új miniszterelnök pénzügyi ígéreteit.

A G20 csoport pénzügyminiszterei február közepén ülnek össze Moszkvában és a japán monetáris politika az egyik fő megvitatandó kérdés lesz.

Fennáll a remény, hogy a világ gazdasági vezetői hideg fejjel gondolkodnak majd, és valóban megelőzik az egymással versengő leértékelések spirálját amely csak ismételt gazdasági katasztrófához vezethet. Egy ilyen versengés viszont kedvező lenne az aranyár részére.

Napi aranygrafikon

 

 

 Heti aranygrafikon

Havi aranygrafikon

EUR/USD devizapáros napi alakulása

Írta: Szathmáry Szabó László