TENDENCIA KERESTETIK: A pénteki jelentős áremelkedést az indokolta, hogy más árupiaci termékekkekl együttesen emelkedett az aranyár a bűvös 1600-as szint fölé. Mindezt egy amerikai statisztikai adat támasztotta alá.

Az arany hétfőn reggel a távol-keleti elsősorban fizikai fémkereskedés végén 1606,80 USD/uncia szinten áll.

Egyes elemzők arról írnak, hogy az arany elkezdheti tesztelni a jelenlegi kereskedési sáv felső szélét, amit 1630-1640 között állapíthatunk meg.

Kiemelem, hogy pénteken újra nem az arany biztonsági tartalék funkciója, hanem inkább kockázatos eszköz mivolta került előtérbe, mivel együtt emelkedett a tőzsdei árucikkekkel, amik az utóbbi kategóriába tartoznak. Az emelkedés alapvető oka az az eufória – amit szerintem messze túlreagált az egész piac -, miszerint a várt egyszázezer új álláshely helyett 163 000 új álláshely keletkezett az elmúlt héten az Egyesült Államokban. A piac nyílván ki volt éhezve a jó hírre, hiszen korábban meglehetősen vegyes statisztikák láttak napvilágot vitathatatlanul az USA gazdaságának lassulását mutatva, és íme, egy jó adatra minden megugrik szinte minden.

Háromból két aranyár szikra reménybeli begyújtása elmarad, de pénteken ez mégis működött. Ben Bernanke FED elnök a múlt héten a nem konvencionális eszközrendszerről kezdett beszélni és arról, hogy közelről figyeli az amerikai gazdasági és munkaügyi fejleményeket, de nem bocsát ki friss többletpénzt a gazdaság ösztönzésére.

Mario Draghi ECB elnök szintén nem megszokott intervenciós eszközökről beszélt, és arról hogy az euró visszafordíthatatlan, de abban nem adott felvilágosítást, hogy mind kamatcsökkentés, mind kötvényvásárlás várható-e.

Így újra, szerdán és csütörtökön az áru- és részvénypiacokon a működtető szó a piac azon bikairányú résztvevői részére, akik elég veszélyesen hozzászoktak a valóban fix ultraolcsó pénzhez: a “csalódást okozott”.

Az aranykereskedők, akik egy gyors nyereséget kerestek, nyíltan csalódtak abban, hogy az ECB elnök valóban nem nyújtott semmilyen konkrét lépést a múlt heti beszédeiben, csak azt, hogy mindent megtesz az euró védelmében, és éreztette, de ki nem mondta, hogy az ECB államkötvényeket vehetne az Európai Mentőalappal együttműködve.

Az elkövetkező hetek és hónapok aranyára arra fog reagálni, hogy az ECB hogyan működteti ezeket az intézkedéseket és vajon a mélyebb pénzügyi integrációt és bankfelügyeleti együttműködést miképpen segíti elő.

A kiábrándultság a múlt hét szerdáján és csütörtökén természetesen medvepiacot és kisebb spekulációs lelkesedést okozott, és az érzelmeket jól kifejezték a nemesfémek csökkenő árai. Mindannyian azt érezhettük, hogy lehetünk kiábrándultak Mario Draghi konkrétumok nélküli ígéretei miatt, de mégiscsak kifejezte eltökéltségét az euró mellett, tehát az áresés mértéke az 1588-as szintig bizonyosan túlreagált, így pénteken újra átbillent a hangulat az amerikai munkaügyi statisztikai adatra, ezúttal pozitív irányba, az 1605 körüli szintekre. Vagyis visszakerültünk nagyjából a szerdai magasságba.

Ha beütjük a Google keresőbe, hogy “FED/ECB/ disappoint” 1 750 000 találat adódik így elég nyilvánvaló, hogy a főbb médiákon keresztül a hír teljesen szétterjedt. Az arannyal foglalkozó kommentárok ezzel szemben azt emelik ki, hogy a FED és az ECB nem tesz jelenleg semmilyen intézkedést, ebből nem tudják az aranyár kiugrására vonatkozó jövendölést kifejteni, a “szeptember” és a “tartsd a hitet” gondolatok jelentik a kulcsszavakat.

Az arany ezzel együtt a hétfő hajnali ázsiai kereskedésben mintegy 3 dollárt emelkedett, vagyis kihasználta a dollár gyengüléséből származó erőt, mivel a dollár a devizakosárhoz képest egy hónapi mélypontjára ereszkedett. Annak ellenére, hogy az új munkahelyek száma a várt százezer helyett 163 000-re emelkedett, a munkanélküliségi ráta is egy tizeddel feljebb csúszott 8,3 %-ra. Ez alapot ad sokaknak arra, hogy újra reménykedjenek a FED esetleges szeptemberi pénzügyi bővítő lépéseibe. Mint tudjuk, a remény hal meg utoljára…

A spanyoloknál érik egy kiadós segélycsomag iránti kérés, amit az unió központi vezetők aligha tagadhatnak meg, de Olaszország is megjelenhet nemsokára a segélyt kérők között. Ha valóban elhangzik a kérés, az az euró és az aranyár gyengülésével fog járni.

A hétre formálisan kialakult emelkedő tendenciát tehát bármikor átfordíthatja egy euróval kapcsolatos hír.