A jelenlegi gazdasági, társadalmi helyzetben a jelenlegi nyugdíjrendszer fenntartása látszik reálisnak, a nyugdíjkorhatár emelésére nincs kormányzati szándék – mondta Asztalosné Zupcsán Erika, szociálpolitikáért felelős helyettes államtitkár.

A jelenlegi gazdasági, társadalmi helyzetben a jelenlegi nyugdíjrendszer fenntartása látszik reálisnak, a nyugdíjkorhatár emelésére nincs kormányzati szándék – mondta Asztalosné Zupcsán Erika, szociálpolitikáért felelős helyettes államtitkár.Bizonyos változtatásokkal – a korhatár előtti ellátások kivezetésével, a rokkantnyugdíj-számítás megváltoztatásával – 2025-ig fenntartható a jelenlegi szinten a nyugdíjrendszer, így nem tűnik indokoltnak a változtatás – közölte az Emberi Erőforrások Minisztériumának helyettes államtitkára. Asztalosné Zupcsán Erika hozzátette: az álláspontot igazolja, hogy ellenszavazat nélkül döntött az Országgyűlés a jelenlegi nyugdíjszámítási szabályok fenntartásáról.

A nyugdíjkorhatár emelésével kapcsolatban a helyettes államtitkár úgy fogalmazott, hogy miközben jelenleg 65 év a nyugdíjkorhatár, az emelés valójában még nem kezdődött el, hiszen aki 1952-ben született, az 2014-ben mehet nyugdíjba, 62,5 évesen. Az emelés hatásai csak 2014-től lesznek érezhetők és a folyamat 2022-ig teljesedik ki.