Dél-amerikai módszerrel próbált kokaint becsempészni az országba egy 31 éves szlovák nő, aki a napokban bukott le Röszkénél.

Dél-amerikai módszerrel próbált kokaint becsempészni az országba egy 31 éves szlovák nő, aki a napokban bukott le Röszkénél – közölte Némedi Varga Éva Dél-alföldi Regionális Vám- és Pénzügyőri Főigazgatóság sajtófelelőse.


Az eddig még nem tapasztalt módszer lényege, hogy a kábítószert oldószerbe teszik, és folyadékként próbálják átcsempészni. A pénzügyőrök érdeklődését az keltette fel, hogy a nő azt mondta, Szlovákiából Szerbiába ment vásárolni, ennek során egy pár cipőt vett. A tüzetes ellenőrzés során azonnal észrevették, hogy az ablakmosótartályt átalakították, és az nincs összekötve a szélvédőmosó rendszerrel. A tartályban lévő folyadék szaga olyan volt, mint a tömény, szerves oldószeré, és nyilvánvaló volt, hogy az nem ablakmosó.

A pénzügyőrök a tartályból kitöltött mintegy 3 liter folyadékon az előzetes tesztelést elvégezték, mely kokaingyanús anyagot mutatott ki. A kábítószer jelenlétét erősítette meg ezt követően a hatóság munkakutyája is.

A pénzügyőrök az anyagot lefoglalták, majd azt a szlovák nővel együtt, feljelentéssel átadták a Csongrád Megyei Rendőr-főkapitányságnak, ahol a nőt őrizetbe vették, ellene visszaélés kábítószerrel bűncselekmény elkövetésének megalapozott gyanúja miatt eljárás indult.

A pénzügyőr őrnagy elmondta: munkatársait meglepte a csempészet módszere, hiszen Magyarországon egyedülálló, de Európában is igen ritkán fordul elő, hogy a kokaint folyékonnyá alakítják, és ilyen módon rejtik el. Ez jellemzően Dél-Amerikában gyakori. A mennyiség pontos meghatározása még tart, de az már biztos, hogy a jogszabály szerinti jelentős mennyiségről van szó. A kokain utcai értéke egyébként 10-15 ezer forint között van grammonként – tette hozzá a sajtófelelős.