Egyes szakértők szerint a kérdésre igen a válasz.

Az ENSZ prognózisa szerint a világ lakossága 2050-re meghaladja a 10 milliárd főt, így addigra több mint egy milliárd lakos nem jut majd tiszta ivóvízhez.

Az USA-ban az egy főre jutó napi vízhasználat közel 600 liter, míg Kínában egy fő csupán 90 litert fogyaszt, de a felzárkózás már megkezdődött. A Fortune magazin egyik cikkében arról számolt be, hogy India számításai szerint a szubkontinensnyi országban a víz iránti kereslet egy évtized alatt megkétszereződik, a mezőgazdaság vízigénye pedig 2030-ra 40 százalékkal emelkedik.

Globálisan az összes fogyasztásból a mezőgazdasági célú vízhasználat 70 százalékot, az ipari célú további 16 százalékot képvisel.

Egy csésze kávé előállításának vízigénye az ültetvénytől kezdve például a Starbucksnál kapható forró italig 270 liter. Egy zaftos marhasülthöz 7000 liter, egy farmernadrág előállításához pedig 11 000 liter víz kell!

A víz a klimatikus változások és a szennyezés miatt egyre szűkösebben rendelkezésre álló erőforrás. Ebből következik, hogy a víz forró téma, mely egyre égetőbb.

A víz, mint befektetés

Befektetőként lehet ebből nyereséget termelni azon kívül, hogy az ember nyilvánvalóan igyekszik pénzt spórolni azzal, hogy csökkenti saját vízfogyasztását? Igen. A víz ágazatban is működnek ugyanis társaságok.

Befektethetünk vízzel kapcsolatos infrastruktúrát építő, víz- és szennyvízkezelő vagy palackozó cégekbe, de akár olyan tőzsdén kereskedett alapba (ETF) is, amely ilyen vállalatokba fektet.

A PowerShares Water Resources (tőzsdei szimbóluma: PHO) messze a legnagyobb ezek közül. Az elmúlt évben jelentősen emelkedett az árfolyama, így ismét elérte a 2008-as szintet. Technikai szempontból azonban még ennél is több lehetőség kínálkozik.

A heti és a havi beosztású grafikonokon a Bollinger szalagok szélesednek, az RSI indikátor pedig megingás nélkül bika jelzést ad, azaz a jövőben még több nyereségre lehet számítani. Rövidtávon kinéz azonban némi korrekció. Tehát visszaesésekor érdemes vásárolni.

Két további ETF – a Guggenheim S&P Global Water Index (tőzsdei szimbóluma: CGW) és a PowerShares Global Water (tőzsdei szimbóluma: PIO) – technikai szempontból ugyan azonosnak tűnik, a 2008-as szintet viszont még nem érte el.