A korábbi hivatalos becsléshez képest kevésbé nőtt Japán gazdasága a tavalyi utolsó negyedévben, de így is már a második egymást követő negyedévben nőtt negyedéves és éves összevetésben az ország gazdasági teljesítménye, részben a belföldi kereslet és az export élénkülésének eredményeként.

Kedden ismertetett adatok szerint a bruttó hazai termék (GDP) 2,8 százalékkal nőtt tavaly az utolsó negyedévben a harmadik negyedévhez képest, amikor 5,3 százalékos emelkedést jegyeztek fel. A február közepén ismertetett becslés nagyobb, 3 százalékos növekedésről szólt és a szakértők nem vártak változást. A magánfogyasztás, ami a japán GDP közel 60 százalékát adja, 2,2 százalékkal nőtt, az állami kiadások pedig 2 százalékkal emelkedtek a negyedévben.

A tőkeberuházások 4,3 százalékkal emelkedtek, az export 11,1 százalékkal, az import pedig 4 százalékkal nőtt. Japán GDP-je évesítve – a negyedik negyedévet négy negyedévre kivetítve – a korábban becsült 12,7 százaléknál kisebb mértékben, 11,7 százalékkal nőtt a három utolsó tavalyi hónapban, miután a harmadik negyedévben rekordszintű, 22,9 százalékos emelkedést jegyeztek fel. Japán GDP-je 2020-ban 4,8 százalékkal csökkent, először jegyeztek fel visszaesést 2009 óta, amikor 5,7 százalékos csökkenést mértek.