Lengyelországban az elemzők által vártnál kevésbé nőtt a kiskereskedelmi forgalom szeptemberben éves összevetésben.

A lengyel statisztikai hivatal (GUS) szerdán azt közölte, hogy szeptemberben 2,5 százalékkal nőtt a kiskereskedelmi forgalom éves szinten az augusztusi szerény, 0,4 százalékos bővülés után. Szakértők nagyobb, 2,7 százalékos szeptemberi kiskereskedelmi forgalomnövekedésre számítottak.

Havi összevetésben 2,2 százalékkal csökkent a kiskereskedelmi forgalom szeptemberben. Éves szinten szeptemberben a legjelentősebben, 5 százalékkal a járműeladások estek, augusztushoz viszonyítva pedig 16,6 százalékos csökkenést jegyeztek fel. Lengyelországot is komolyan sújtotta a koronavírus-járvány.

A hazai össztermék (GDP) 8,2 százalékkal csökkent a második negyedévben éves összevetésben, és 8,9 százalékkal az első negyedévhez viszonyítva a járvány által leginkább érintett időszakban. Az első negyedévben a hazai össztermék (GDP) 2 százalékkal nőtt éves, és 0,4 százalékkal zsugorodott negyedéves összevetésben.

Kedden közölt adat szerint 2019 áprilisa óta a legjelentősebben, 5,9 százalékkal bővült Lengyelországban az ipari termelés szeptemberben éves összevetésben az augusztusi 1,5 százalékos növekedést követően.