Ahogy a hatalmas erdőtűz az elmúlt héten több tízezer hektáron pusztított Kaliforniában, a füst és a hamu a közeli városokba szállt, köztük Sparksba – a Tesla nevadai Gigafactory-jának otthonába.

A Tesla lépéseket tesz annak érdekében, hogy a lehető legnagyobb mértékben megóvja a dolgozókat a Mosquito Fire (szúnyogtűz) nevű erdőtűz füstjétől, de a vállalat nem bocsátotta el a dolgozókat. Egy belső feljegyzés szerint a Tesla arról tájékoztatta a létesítményben dolgozókat, hogy az épület fűtési, szellőztetési és hűtési (HVAC) rendszerét “keringtetési üzemmódba állították, hogy korlátozzák a gyárba beszívott külső levegő mennyiségét”. A Tesla létesítménye körül a levegő általános minősége csütörtökön és pénteken az “egészségtelen” és “nagyon egészségtelen” közötti kategóriába sorolták, a finom részecskék köbméterenként mintegy 57 mikrogrammnyi részecskével a levegőben az amerikai levegőminőségi index szerint.

Amikor a levegő minősége ilyen rossz, minden korosztálynak azt tanácsolják, hogy komolyan korlátozzák a szabadtéri tevékenységeket, és viseljenek maszkot a szabadban, hogy kiszűrjék a füstöt és más szennyező anyagokat. Azt is tanácsolják, hogy tartsák zárva az ablakokat, hogy kizárják a szennyezést az otthonukból és az irodájukból. A Nevada Gigafactory HVAC-szűrőit az elmúlt évben MERV 13-as vagy magasabb szintre frissítették, hogy az erdőtűz okozta részecskéket felfogják. Ezeket a szűrőket idén gyakrabban cserélték ki újakra, közölte a Tesla a dolgozókkal, és ennek a füstös körülmények között is folytatódnia kell.

A régiót tavaly is sújtották az erdőtüzek és a légszennyezés. A kaliforniai Caldor-tűz például 2021-ben több mint 220 000 hektáron égett le, otthonokat és földeket pusztított el, és veszélyes levegőminőséghez vezetett a környező területeken, többek között Nevadában is. A kaliforniai légierőbizottság (CARB) szerint “az éghajlatváltozás, amelyet elsősorban a fosszilis tüzelőanyagok elégetése okoz, nemcsak Kaliforniában, hanem az egész világon növeli az erdőtüzek gyakoriságát és súlyosságát”. A szabadtéri területeken állomásozó vagy gyakran kültérre járó dolgozókat felszólították, hogy vegyenek át N95-ös maszkokat a Gigafactory egyik irodájában, és ezen a héten is folyamatosan tájékoztatták őket a levegőminőségi szintekről. A CalFire honlapja szerint péntek késő estére a Mosquito Fire tüzet 20%-ban sikerült megfékezni, a hétvégére hűvösebb időjárást jósoltak, ami várhatóan segíteni fogja a tűzoltókat a lángok eloltásában.

Forrás: https://www.cnbc.com/2022/09/17/tesla-nevada-gigafactory-works-to-cut-mosquito-fire-smoke-exposure.html