Mielőtt belevágsz a kereskedésbe, érdemes megfontolni a sikeres kereskedéshez elengedhetetlen 10 alapelvet. Ezek nélkül olyan vagy, mint a tengerész az óceán közepén iránytű nélkül.

sikeres kereskedés 10 alapelveTudnod kell, hogy mik azok a területek, amikre oda kell figyelned, mert a sikeres kereskedéshez vezető út annál több, mint nyomkodni a BUY és SELL gombokat…

A sikeres kereskedés 10 alapelve:

1. Érzelmi stabilitás

2. Ismerd meg a saját stílusod

3. Legyen saját stratégiád és elképzelésed

4. Felelősségvállalás

5. Pozíció mérete

6. Diverzifikáció

7. Kockázatmenedzsment

8. “Trend is your friend” – avagy ússzunk az árral

9. Időhorizont

10. Türelem

1. Érzelmi stabilitás

Mit is jelent ez? Ha érzelemből hozol kereskedési döntéseket, a rációd háttérbe szorul és nem leszel képes megfontolt és alapos döntést hozni. Ez szinte 99%-ban veszteséghez vezet. Nem ez a megfelelő út. Az érzelmeket kordában kell tartani még akkor is, ha éppen 200% pluszban vagy 50% mínuszban vagy. A kapkodás és türelmetlenség nem hoz eredményt. Ha úgy érzed nem tudsz uralkodni az érzelmeiden, el se indulj inkább a tőzsdei úton, vagy csak nagyon kicsi összeggel, hogy közben megismerhesd saját magad és kialakítsd a megfelelő pszichológiai állapotot. A tőzsde egyébként az egyik legjobb önismereti út, de egyben a legdrágább is:).

2. Ismerd meg a saját stílusod

Milyen stílusra gondolok? Alapvetően arra, hogy technikai, vagy fundamentális alapokon közelítesz a piachoz, illetve milyen időtávon tervezel kereskedni. Nagyon fontos tényező a kereskedés intenzitása is. Olyan típus vagy, aki napi szinten akar venni, eladni, vagy csak havonta vágysz erre, esetleg évente 1-2x? Ha türelmetlen típus vagy és napi szinten vágysz az izgalomra, akkor a daytrading a neked megfelelő stílus. Azonban ha nehezen hozol döntéseket és nem is akarod túl sűrűn figyelni a piacot, akkor lehet, hogy neked a havonta néhány alkalom a megfelelő.

3. Legyen saját stratégiád és elképzelésed

Az előző ponthoz szervesen kapcsolódik. Vagyis ha megtaláltad a saját stílusod, akkor építs fel rá egy stratégiát. Tudd, hogy milyen jelre fogsz venni és mire fogsz eladni. Ne “csak” a megérzéseid vezessenek. Jó dolog a megérzés, de konkrét stratégia nélkül az is veszélyes. Azt sem árt tudnod, hogy nem létezik általánosan működő stratégia minden termékre és piaci szituációra, ezért fontos hogy megtaláld magad az adott termékkörben is. Nem szabad egyszerre 100 féle terméket követni, mert annak nem lesz jó vége. FÓKUSZ!

4. Felelősségvállalás

Az igazi és örök vesztes az, aki nem képes a saját hibáit beismerni és nem képes azokból tanulni. Ha a veszteségedet a piacra fogod, az éppen aktuális politikai, gazdasági helyzetre akkor halálra vagy ítélve ezen a piacon. Képesnek kell lenned beismerni ha hibáztál és tanulnod kell a saját hibáidból. Nem létezik kudarc, csak tanulság, de ehhez meg kell változtatnod a felfogásod. Ha le tudod vonni a megfelelő következtetéseket és annak birtokában folytatni a tőzsdei karriered, akkor a siker nem áll tőled távol.

5. Pozíció mérete

Részben visszacsatolok a legelső ponthoz. Érzelemből nem teszed fel a teljes vagyonod felét egy pozícióra csak azért mert kapzsi vagy és érzed, hogy ez most a “tuti” helyzet. Ez nagyon fontos. Tudnod kell, hogy milyen pozíció mérettel játszol. Például mondhatod azt magadnak, hogy egy adott pozíció nem lépheti át a teljes tőzsdézésre szánt vagyonod 5%-át. Ha ezt a szabályt nem tartod be, hamarosan azt fogod észrevenni, hogy 2-3 rosszul irányzott kereskedés elvitte a teljes vagyonod. Ilyenkor persze jön a mások hibáztatása és itt mutatnék vissza a négyes ponthoz, vagyis a felelősséget Neked kell vállalnod. Legyél konzisztens, türelmes és fegyelmezett – ez a három karakterjegy elengedhetetlen a sikerhez!

6. Diverzifikáció

Soha de soha ne tedd fel a teljes vagyonod egy adott piaci szegmensre, vagy instrumentumra. Szord szét a vagyonod, vagyis diverzifikálj. Minél színesebben és változatosabban helyezed el a pénzed, annál kisebb az esélye annak, hogy hirtelen mindent elveszítesz. Mielőtt belevágsz a kereskedésbe érdemes tisztázni, hogy a teljes privát vagyonod hány százalékát allokálod erre a piaci szegmensre.

7. Kockázatmenedzsment

Az egyik legfontosabb kereskedési alapelv. Mielőtt kereskedési döntést hozol, tudnod kell, hogy mikor fogsz kiszállni és mekkora lehet a maximális veszteséged. Tudnod kell, nem bízhatod a szerencsére. A kockázataidat előre fel kell mérned és menedzselned kell. Fel kell tenned magadnak a kérdést, hogy mi fog történni, ha ellened indul el az árfolyam, vagy mit teszel ha hirtelen az irányodba mozdul el 10%-ot. Enélkül nem szabad egyetlen egy kereskedési megbízást sem beadni. Sajnos a hagyományos termékek körében marad a stop megbízás mint kockázatkezelési eszköz annak ellenére, hogy napon túli piacon sosem garantált az előre meghatározott áron történő végrehajtás. Én ezért nem használok soha stop megbízást és ezért kereskedek opciókkal. Csak és kizárólag az opciós piac tudja megadni a korlátozott kockázat kontrollját.

8. “Trend is your friend” – avagy ússzunk az árral

A kereskedési sikered valószínűségét nagyban növelheted azzal, ha a trend irányában kereskedsz. Természetesen szép pénzeket lehet keresni korrekciós mozgásokon is, de ahhoz nem árt pár év gyakorlati tapasztalat. A nyugodtabb és biztosabb irány a trend kereskedés, feltéve ha van kialakult trend. Én nagyon szeretem az iránymentes kereskedést is, de az is csak opciókkal valósítható meg. A hagyományos eszközökkel csak úgy lehet profitálni ha az ember eltalálja az irányt, ami néha nem egyszerű feladat.

9. Időhorizont

Visszautalok a második pontra, vagyis ismerd meg a saját stílusod. Ennek egyik nagyon fontos alapeleme, hogy tudd előre, hogy milyen időtávban gondolkodsz. Napon belüli, heti, havi, éves, elmozdulásokat kereskedsz? Teljes más stratégiára és mentális állapotra lesz szükséged a napon belül kereskedésnél, mint a heti, vagy havi pozíciók felvételénél.

10. Türelem

Szinte az egyik legfontosabb elem. Soha senki nem lett még gazdag 2 nap alatt. Kitartóan és módszeresen kell felépítened a saját stílusodat és mindeközben türelemmel kell lenned. Az nem hozza meg a várt eredményt, ha ki-be ugrálsz a pozíciók között, mert nem vagy képes kivárni az adott elmozdulást. Ismerd meg a saját stílusod és légy türelemmel. Ez olyan mint, amikor megtanultál először járni. Nem sikerült elsőre felállni, de soha nem adtad fel, mert ha feladtad volna, ma nem lennél képes járni. Ugyanezt a kitartást és türelmet igényli tőled a piac is. Ne feledd rajtad kívül számtalan piaci szereplővel kell “felvenned a harcot”. Ha képes vagy módszeresen és kitartóan fejlődni és tanulni, akkor a siker garantáltan nem marad el.

Ha már egy ideje kereskedsz, akkor tudd meg mi az a 7 jel, ami arra utal, hogy közel jársz a sikeres kereskedéshez. Az ingyenes prezentációs riportomat itt tudod megtekinteni.

Szerző: OpcioGuru Gery