A United Airlines és az Emirates egymás repülőgépein fog ülőhelyeket értékesíteni, ami fordulatot jelent az egykori ellenségek üzleti modelljében.

A megállapodás részeként a United közölte, hogy jövő márciusban járatokat indít az Emirates dubaji központjába a Newark Liberty nemzetközi repülőtérről. A codeshare-megállapodás, amelyet a vezérigazgatók szerdán jelentettek be, hozzáférést biztosít a légitársaságok számára a másik légitársaság célállomásaihoz, és a legújabb példája az amerikai és az Öböl menti légitársaságok közötti kapcsolat felengedésének, különösen most, hogy a nemzetközi légi közlekedés újra fellendül a Covid-19 járvány több mint két éve tartó időszakából. Tim Clark, az Emirates elnöke elmondta, hogy reméli, hogy a United megállapodás egy napon közös vállalkozássá nőheti ki magát, hasonlóan ahhoz, amelyet a dubaji székhelyű légitársaság a Qantas ausztrál légitársasággal kötött. “Nem látom, miért ne lehetne” – mondta Clark újságíróknak a Uniteddel kötött megállapodást bemutató rendezvényen a Washington melletti Dulles nemzetközi repülőtér egyik hangárjában.

A partnerség, amennyiben a szabályozó hatóságok jóváhagyják, lehetővé teszi az utasok számára, hogy mindkét légitársaságnál gyűjtsék és felhasználják a gyakori repülési mérföldeket. A United és más nagy amerikai légitársaságok, mint például a Delta Air Lines és az American Airlines évekig lobbizott a nagy Perzsa-öböl menti légitársaságok amerikai terjeszkedése ellen, azzal érvelve, hogy az állami tulajdonban lévő légitársaságok tisztességtelenül versenyeznek a kormányzati támogatásokkal, amelyeket az említett országok tagadnak. Az Emirates a múlt héten közölte, hogy megszünteti a United riválisával, a JetBlue Airways-szel való közös használatú légijárat-használati partnerségét. Eközben az Abu Dhabi székhelyű Etihad közölte, hogy bővíti partnerségét a New York-i székhelyű JetBlue-jal. A Qatar Airways és az American Airlines júniusban közölte, hogy bővíti codeshare partnerségét.

Forrás: https://www.cnbc.com/2022/09/14/united-airlines-partners-with-one-time-foe-emirates-will-launch-dubai-flights.html