Az európaiak fizetési szokásai hatalmas átalakuláson mennek keresztül. A vásárlók egyértelműen az érintésmentes fizetést részesítik előnyben, a Visa tapasztalatai szerint jelenleg a személyes fizetések 80 százaléka érintés nélkül történik Európában. A fizetési szokásokban történő elmozdulás már a globális járvány előtt látható volt, de kétség nem férhet hozzá, hogy ez a trend felgyorsult, amióta az életünk drámaian átalakult az év elejétől kezdve.

Ezen belül egy másik változás is megfigyelhető: egyre többen fizetnek mobiltelefonnal. Egyes országokban már jelenleg is a mobilfizetések túlsúlyát tapasztaljuk. A Visa hat európai országban folytatott kutatása szerint átlagosan a fogyasztók 34%-a használ mobiltárcát – de Norvégiában ez a szám eléri a 84%-ot[1].

Kutatásunk választ ad arra is, hogy a fogyasztók miért a mobilfizetést részesítik előnyben. A mobiltárca használói fő okként[2] a kényelmet jelölték meg. Ez talán nem meglepő, ha azt vesszük, hogy a mobil érintésmentesen, a fizikai kártya nélkül teszi lehetővé a fizetést. Fontos előny ugyanakkor az is, hogy a mobiltelefonnal végrehajtott fizetéseket a Visa token technológiája támogatja, amely alapvető szerepet tölt be ügyfeleink csalás elleni védelmében. Az idei év során bekövetkező változásokkal párhuzamosan azt tapasztaltuk, hogy a csalások csökkenése a 25%-ot is elérte az európai Visa kártyáknál[3] 2019 hasonló időszakához képest.

A kutatás arra is rámutatott, hogy sokan ma még nincsenek tisztában a mobilfizetés minden előnyével. A mobiltárcát eddig még nem használók közel háromnegyede (72%) nem tudta, hogy mobillal az internetes applikációkban történő vásárlások során is lehet fizetni, ami megkíméli a kártyabirtokosokat a kártyájuk előkeresésétől és az adatok begépelésétől. Ezen ismeretek terjedésével a mobilfizetések számának további növekedésére lehet számítani a jövőben is.

Egyes országokban a növekedést korlátozhatja, hogy nem minden vállalkozás fogad el mobilfizetést. A Visa „Untapped” elnevezésű kezdeményezése részeként több partnerrel is együttműködve a kontinensen azon dolgozik, hogy növelje a mobilfizetést elfogadó kereskedők számát.

A fogyasztói technológia oldaláról a Visa a legfontosabb szereplőkkel is szorosan együttműködik annak érdekében, hogy egész Európában lehetővé tegye a mobileszközökkel történő fizetést. Ennek keretében ezen a héten bejelentettük, hogy a Visa és a Google egyes

[1] Ipsos MORI kutatás European Mobile Wallets Quant report Nov 2020 – Egyesült Királyság, Lengyelország, Franciaország, Németország, Olaszország, Norvégia. Ipsos MORI 6045 fenőttet (18-75 év) kérdezett meg az Egyesült Királyságban, Lengyelországban, Franciaországban, Németországban, Olaszországban és Norvégiában egy 15 perces online kutatás során 2020. október 1-18. között. Az adatokat minden egyes országban az ismert népességi arányoknak megfelelően súlyozták korra, nemre, régióra és alkalmazotti státuszra vonatkozóan.
[2] Ipsos MORI kutatás European Mobile Wallets Quant report Nov 2020
[3] Visa adat (2020. április)