A CBOS közvélemény-kutató intézet a magyaroknál és a szlovákoknál jóval bizakodóbbnak találta a lengyeleket saját gazdasági kilátásaikat illetően.

A lengyel CBOS (Centrum Badania Opinii Społecznej) közvélemény-kutató intézet szerint a megkérdezett lengyel polgárok 36 százaléka találta átlagosnak a gazdasági helyzetet, 23 százalékuk ítélte meg jónak és 35 százalékuk rossznak. Ezzel szemben Szlovákiában a polgárok 67 százaléka, Magyarországon pedig 73 százaléka ítélte meg rossznak az ország gazdasági helyzetét. Jónak a szlovákoknál 5 százalék, a magyarok körében pedig mindössze egy százalék találta a helyzetet.

A lengyelek 47 százaléka nem várja a gazdasági helyzet lényeges változását a következő évben, és 29 százalékuk számít romlásra, míg Magyarországon 48 százalék, Szlovákiában 44 százalék várja a helyzet rosszabbra fordulását.

Jelenlegi gazdasági helyzetét a lengyelek 41 százaléka tekinti jónak, 43 százaléka pedig átlagosnak. A szlovákok 50 százaléka a helyzetét nem tartja sem nem jónak, sem nem rossznak, a fennmaradó hányad nagyobbik fele pedig rossznak. A magyarok 51 százaléka ítéli meg jelenlegi gazdasági helyzetét rossznak, 40 százalékuk pedig átlagosnak, és mindössze 8 százalékuk elégedett életkörülményeivel.

A lengyeleknek 65 százaléka nem számít pénzügyi helyzetének változására az elkövetkező évben, szemben a szlovákok 53 és a magyarok 44 százalékával. A lengyelek 15 százaléka, a szlovákok 12 százaléka, és a magyarok 8 százaléka számít javulásra ezen a téren. A helyzet romlását a lengyelek 20 százaléka, a szlovákok 26 százaléka, és a magyarok 44 százaléka várja.

A lengyel felmérést a CBOS végezte július 5. és 12. között, a szlovákiai felmérést a FOCUS július 3. és 10. között, a magyarországit pedig a Tárki július 12. és 17. között.