A Horvátországban működő 32 bankból 17 külföldi tulajdonú. A teljes banki eszközállomány több mint 90 százaléka külföldi kézben van, amelynek 80 százaléka olasz és osztrák részvényeseké.

A Horvátországban működő 32 bankból 17 külföldi tulajdonú. A teljes banki eszközállomány több mint 90 százaléka külföldi kézben van, amelynek 80 százaléka olasz és osztrák részvényeseké – tartalmazza a horvát központi banknak a múlt év évégi állapotot értékelő összefoglalója.


2011 végén hat nagy, illetve három közepes nagyságú, továbbá 23 kisebb bank működött Horvátországban. Az öt legnagyobb bankhoz tartozott az ágazat teljes eszközállományának 76 százaléka.

Az összes bank közül 15 horvát tulajdonú, hozzájuk tartozik a teljes eszközállomány 9,4 százaléka. Közülük 13 magántulajdonban volt, kettő állami érdekeltségű.

A Horvátországban működő 32 bankból 17 volt külföldi tulajdonú a múlt év végén, ez kettővel több az egy évvel korábbihoz képest.

Horvátországban hat osztrák és öt olasz érdekeltségű bank működött a múlt év végén, továbbá egy-egy francia, magyar, San Marinó-i, török, svájci és szerb. Idén a lista kiegészült Oroszországgal, miután a Sberbank februárban megvásárolta a Volksbank Internationalt, amelynek a horvát érdekeltsége a Volksbank Hrvatska volt.

A múlt év végén a horvátországi bankok együttes eszközállománya 407 milliárd kunát (1 kuna=37,50 Ft) tett ki, ez 4,1 százalékkal több az egy évvel korábbinál.

A Horvátországban működő bankok 1.266 fiókot üzemeltettek, és összesen 21.865 embert foglalkoztattak 2011 végén. Múlt évi együttes adózás előtti profitjuk 4,7 milliárd kuna volt, 8,7 százalékkal több az egy évvel korábbinál.