Az orosz részvények hétfőn meredeken zuhantak, és február 24-e, az első orosz csapatok ukrajnai bevonulása óta a legalacsonyabb szintre kerültek.

A MOEX Russia index 6,9%-ot esett kora délutánra Európában, miután korábban 7,4%-ot esett. A moszkvai piacok általános csökkenésben vannak azóta, hogy Vlagyimir Putyin elnök a múlt héten katonai mozgósítást jelentett be, ami háborús helyzetbe hozta az orosz gazdaságot, és valószínűleg meghosszabbította az ukrajnai konfliktust. “Makroszempontból az orosz gazdaságra gyakorolt fő következmények további nyugati szankciók, az államháztartásra nehezedő nagyobb nyomás és az orosz munkaerő-kínálat nagyobb problémái révén jelentkezhetnek” – írta pénteki jegyzetében Liam Peach, a Capital Economics vezető feltörekvő piaci közgazdásza.

Oroszország 300 000 tartalékost hívott be, miután az elmúlt hetekben nagy területeket veszített el a meglepetésszerű ukrán ellentámadásban, és a Kreml most “népszavazásokat” tart Kelet-Ukrajna egyes részein, hogy megszilárdítsa Oroszország ottani jelenlétét. Miután egyes uniós tagállamok több orosz bank kizárását követelték a SWIFT fizetési rendszerből, amerikai szenátorok szigorúbb másodlagos szankciókat javasoltak a G7-ek olajárplafonja miatt, és az egész EU-ra kiterjedő olajárkorlátozásról beszéltek, a Peach azt sugallta, hogy Oroszország energiaszektora – a gazdasági erő egyik legfontosabb pillére – veszélybe kerülhet.

“A tartalékosok behívásának és a konfliktus elhúzódásának ára van. Oroszország szövetségi költségvetése augusztusban nagy hiányba fordult, és ahhoz, hogy a kormány fenn tudja tartani az államháztartás prudens kezelését, adóemelésekre lesz szükség” – mondta Peach. A 300 000 tartalékos behívása, valamint a jelentések szerint sok katonaköteles korú állampolgár menekül az országból, hogy elkerülje a sorkatonai szolgálatot, szintén súlyosbíthatja Oroszország munkaerő-ellátási problémáit – vélekedett. “A hivatalos adatok szerint az év első felében a teljes elvándorlás 216 ezer főt tett ki, a nem hivatalos adatok szerint pedig a szám közelebb van a félmillióhoz” – mondta Peach. “Egy csökkenő munkaképes korú népességgel rendelkező ország számára ez nagy munkaerőveszteséget jelent, és rövid és középtávon egyaránt megfojthatja Oroszország növekedési kilátásait”.

Forrás: https://www.cnbc.com/2022/09/26/ukraine-russian-stocks-plunge-to-february-invasion-lows.html