A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) eljárást indított a MasterCard Europe Sprl vállalkozással szemben gazdasági erőfölénnyel való visszaélés tilalmának feltételezett megsértése miatt – közölte a GVH pénteken.

A MasterCard – a maga közleményében – a GVH-val való együttműködést hangoztatta, és cáfolta, hogy erőfölényes piaci helyzetben lenne, illetve jogszabályt sértett volna.

A GVH észlelte, hogy a MasterCard Europe Sprl (MasterCard) erőfölényes helyzetben lehet a magyarországi kártyapiacon, hiszen azon túl, hogy a piaci részesedése meghaladja a 75 százalékot, egyetlen komolyabb versenytársa a Visa. Ez utóbbi kártyatársaság azonban – az Európai Bizottság által korábban lefolytatott versenyfelügyeleti eljárás eredményeként – árazási korláttal szembesül a betéti kártyáknál.

A MasterCardot ugyanakkor nem köti ilyen árazási korlát, és felmerült annak a gyanúja, hogy a MasterCard által alkalmazott árak (bankközi jutalékok) a versenytárs kiszorítására lehetnek alkalmasak. Ezért a GVH szerint a MasterCard valószínűsíthetően megsértette a versenytörvény 21. paragrafusában és az uniós alapszerződés 102. cikkében foglalt tilalmakat.

A versenyfelügyeleti eljárás megindítása nem jelenti annak kimondását, hogy a vállalkozás a jogsértést elkövette. Az eljárás a tények tisztázására, és ezen keresztül a feltételezett jogsértés elkövetésének bizonyítására irányul. A versenytörvény alapján az eljárás befejezésének határideje 6 hónap, amely azonban – az ügy bonyolultságától függően – két alkalommal, egyenként legfeljebb 6 hónappal meghosszabbítható – áll a GVH közleményében.

A MasterCard közleményében cáfolta, hogy gazdasági erőfölényben lenne, és azt is, hogy bármilyen módon megsértette volna a vonatkozó szabályokat. A társaság szerint a MasterCard bankkártyáit fogadják el a legtöbb helyen, amelynek az az oka, hogy folyamatosan fejlesztik a termékeiket. A közlemény példaként hozza fel az érintésnélküli bankkártyás fizetést (PayPass), a mobilfizetést és az internetes vásárlást segítő biztonsági rendszert (SecureCode).