Budapesten fényképezkedett és befektetői blogjában a magyarországi befektetésekről zengett ódákat Mark Möbius, a Templeton feltörekvő piaci guruja. Mást, persze, nem is várhattunk tőle, túl sokat veszítene, ha elbuknánk.

A Templeton feltörekvő piaci guruja, Mark Möbius a kelet-európai országokba történő befektetésekben látja a legnagyobb profit lehetőséget jelen pillanatban. Blog bejegyzésében Lengyelország, Csehország és Magyarország mellett kiemeli még Törökországot és a FÁK országokat is, mint potenciális célpontot. Állítása szerint a fejlett országokhoz képest alacsonyabb árazási szintekkel és eladósodottsággal találkozhatunk az előbb említett országokban.

Igazi különc, a 76 éves világutazó Möbius, akinek sehol sincs igazi otthona, s gyakorlatilag a magánrepülőjén él. Akár a pesti utcán is találkozhatunk vele, hiszen régi vendég a magyar piacon, gyakran utazik hazánkba. A befektetői blogjában sem először írt Magyarországról. De még az is előfordult, hogy amikor hazai politikusok felelőtlen nyilatkozataikkal lejtőre küldték a forintot, éppen Mark Möbius állt az árfolyamlavina útjába, s néhány hiteles mondattal stabilizálta a piacot.

Most is pozícióból nyilatkozik a guru, hiszen a forintban denominált magyar államkötvények 25 százalékát tartja kezében, vagyis a Templeton a legnagyobb hitelezőnk – mondta Gabler Gergely, az Equilor senior elemzője, hozzátéve: ugyanakkor vélhetően igaza van, hogy jó befektetés a magyar államkötvény, amely kitűnő hozam lehetőségeket kínál, hiszen a hosszú oldalon 7 százalék fölötti hozamok vannak.

Arról sem szabad elfeledkezni, hogy a Templeton még tavaly, a második negyedévtől kezdődően vásárolt körülbelül ezermilliárd forint értékben magyar állampapírokat. Ami azt jelenti, hogy 7-10 százalékos hozamszinteken szálltak be a “magyar buliba”, ezért a hozamcsökkenés révén, az árfolyamon is kereshetnek, vagyis a Templeton kötvényei most többet érnek, mint a vásárláskor.

Gabler Gergely szerint a további hozamcsökkenés sem kizárt, annál is inkább, mert Möbius nyilatkozata ráirányíthatja a befektetők figyelmét a térségre.

Nem példa nélküli a befektetői poziból való véleményalkotás. Emlékezhetünk, nyár elején kisebb fajta nyilatkozatháború bontakozott ki Soros György tőzsdeguru és a Templeton kötvénystratégája, Michael Hasenstab között az euró sorsáról. Az eurót év eleje óta shortoló Soros György az európai centrum és periféria végzetes széttagolódását vizionálta, míg az európai perifériás kötvényekből, s a magyar állampapírokból is komoly tételekkel rendelkező Templeton stratégája optimistán nyilatkozott az európai kilátásokról.

Mi mást is tehettetek volna? Soros a gyengülő eurón kereshet, a Templeton portfóliója pedig akkor hízik, ha a zónát egyben tartják a válságkezelők.