Mit is értünk pontosan az alatt a fogalom alatt, hogy gumiabroncs profilmélység? Miért van kiemelt jelentősége, illetve miért vonatkozik rá még jogszabály is? Egyáltalán mit érdemes tudni vele kapcsolatban?

Ezt a kérdéskört világítjuk most meg alaposabban. Tesszük ezt azért, mivel a gumiabroncs profilmélysége szorosan összefügg az autóvezetés biztonságával. Úgyhogy ennek jegyében merüljünk is el a részletekben!

A gumiabroncs profilmélységét a következők miatt nem javasolt elhanyagolni

Ahogy az autógumik rendszeres használata történik, úgy kell számolni azok kopásával is. Kopás alatt azt értjük egész pontosan, hogy fokozatosan csökken az autógumikon rendelkezésre álló profilmélység.

Ez egyébként típustól függetlenül megfigyelhető. Például az Olcsobbgumi.hu kisteher gumi kínálatában elérhető modellektől kezdve a SUV autógumikra vagy a személygumikra is, téli, nyári vagy négyévszakos kivitelben egyaránt.

Ami azért problémafaktor, mivel a gumiabroncs profilmélységének csökkenésével együtt csökken a gumi által leadott teljesítmény is. Minél kisebb a profilmélység, a gumi annál kevésbé tudja biztosítani a menet közben szükséges tapadást, így fokozottan egyre veszélyesebb lehet a használat.

A szabályokat nézve milyen érték fontos?

Az érvényben lévő szabályozás szerint a gumiabroncs profilmélységének minimum szabályszerű értéke 1,6 milliméter. Ha az érték alacsonyabb, és jön az ellenőrzés, úgy prognosztizálható a büntetés.

Nem lehet viszont elégszer hangsúlyozni, hogy eddig nem is szabadna eljutni. Ugyanis az 1,6 milliméteres profilmélység olyannyira alacsony, hogy akár életveszéllyel érhet fel ennyire kopott gumikkal autózni.

A sokszor száraz időben használatos nyári autógumik esetében is, de a téli gumiabroncsoknál még inkább. Még belegondolni is rossz ugyanis, hogy mekkora rizikófaktort jelenthet a téli csúszós utakon egy kopott és elhasználódott autógumi.

Hogyan mérhető és követhető nyomon a profilmélység?

Vagyis honnan tudható az, hogy a profilmélység már elérte a kedvezőtlen szintet? A kérdésre az egyik racionális választ a szemmérték jelentheti. Pláne a gyakorlott autósok láthatják azt ránézésre is, hogy a gumik állapota megérne egy pontos mérést.

Jellemzően az időszakos téli és nyári gumicsere apropóján sem árthat lemérni a profilmélység aktuális értékét. Már csak azért is, mert egy precíz mérővel másodpercek alatt kiderülhet az igazság.

Illetve ha más mód nem áll kézre, egy száz forintos érme is megteszi. Mindössze annyi a feladat, hogy az érmét tegyük a barázdák közé. Ha a felső pereme egyértelműen látható és kiemelkedik, akkor a profilmélység már elérte a nemkívánatos alsó határértéket.