A G-7 vezetői a legutóbbi találkozójukról kiadott közlemény szerint a partnerekkel együttműködve az év végéig létrehoznak egy “Klíma Klubot”.

A kedden közzétett dokumentum szerint a vezetők elkötelezték magukat amellett, hogy “2030-ra egy nagymértékben szén-dioxid-mentes közúti ágazatot”, valamint “2035-re egy teljesen vagy túlnyomórészt szén-dioxid-mentes villamosenergia-ágazatot” alakítanak ki. Emellett a vezetők azt mondták, hogy prioritásként kezelik majd az általuk “konkrét és időszerűnek nevezett lépéseket a hazai, nem csökkentett szénenergiából való fokozatos kivonás felgyorsítására irányuló cél elérése érdekében”. A közlemény részletei a München melletti Elmauban tartott, nagy érdeklődéssel várt csúcstalálkozó végén születtek.

A találkozóra jelentős geopolitikai és gazdasági zavarok idején került sor, mivel Oroszország ukrajnai inváziója és az ingadozó olaj- és gázárak hosszú árnyékot vetettek az ülésre. A közlemény összefoglalója kitért az energiapiacok jelenlegi helyzetére, és utalt az árplafonok lehetséges jövőbeli alkalmazására is. “Azonnali lépéseket fogunk tenni az energiaellátás biztosítása és a rendkívüli piaci körülmények által kiváltott árhullámok csökkentése érdekében, többek között olyan további intézkedések, mint például az árplafonok megvizsgálásával” – áll a közleményben. “Megerősítjük elkötelezettségünket az orosz energiától való függőségünk fokozatos megszüntetése mellett, anélkül, hogy veszélyeztetnénk éghajlati és környezetvédelmi céljainkat”.

Forrás: https://www.cnbc.com/2022/06/28/g-7-leaders-to-set-up-a-climate-club.html