Európa gazdasági növekedésének megfelelően alakult, így nem meglepő a magyar GDP-adat a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) keddi közleménye szerint. A tárca 2013-tól folyamatos javulásra számít az ipari beruházásoknak köszönhetően.

Európa gazdasági növekedésének megfelelően alakult, így nem meglepő a magyar GDP-adat a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) keddi közleménye szerint. A tárca 2013-tól folyamatos javulásra számít az ipari beruházásoknak köszönhetően.

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) kedden közölt gyorsbecslése szerint Magyarország bruttó hazai terméke (GDP) 2012 második negyedévében 1,2 százalékkal, kiigazított adatok szerint 1 százalékkal csökkent az előző év azonos időszakához képest, míg az előző negyedévhez viszonyítva 0,2 százalékkal esett vissza a gazdaság teljesítménye.

A NGM az adatok kapcsán kiemeli: 2012 második negyedévében Magyarország továbbra sem tudott elszakadni a nemzetközi dekonjunktúrális folyamatoktól. A 2011-es, európai szinten is magasnak számító, 1,7 százalékos növekedés után 2012 második negyedévében a kiigazított adatok alapján 1 százalékkal csökkent a bruttó hazai termék, amely az előző negyedévi 1,2 százalékosnál kisebb mértékű visszaesés – emlékeztet a tárca.

Az adatok nem számítanak meglepőnek, hiszen a kormány az előző évinél jelentősen rosszabb tendenciákkal számolt idén – írja az NGM, hozzátéve, hogy ennek legfőbb oka a korábban rendkívül erős ipari szektor átmeneti lendületvesztése.

További negatív tényező lehet a mezőgazdaság előző évhez viszonyított gyengébb teljesítménye, amelyben a szektor számára kedvezőtlen időjárási körülmények is szerepet játszottak – vélekedik az NGM.

Az NGM hangsúlyozza ugyanakkor, hogy 2013-tól folyamatos javulásra lehet számítani: “több nagy ipari beruházás is megkezdi működését, illetve eléri kibocsátásának tervezett szintjét, amely mind a termelésben, mind az exportban jelentkezni fog”.

Magyarországon az egyik legnagyobb mértékben csökkent az államadósság az utóbbi két évben, amelyet “az egyre kiegyensúlyozottabb és így európai szemmel nézve is stabil költségvetési politika alapoz meg a jövőre tekintettel is” – hangsúlyozza a minisztérium.

Úgy vélik, a foglalkoztatás területén is rendkívül fontos jogszabályi változások történtek, amellyel érzékelhetően rugalmasabbá vált a magyar munkaerőpiac. Ennek hatásai már látszanak a frissen publikált magyarországi adatokon, amely szerint a foglalkoztatottak száma 2012. április és június közötti háromhavi átlag alapján 3 millió 876 ezer volt; ez az utóbbi évek legmagasabb értékét jelenti. Fontos változások történtek továbbá az oktatás és az innovációs politika területén is, amely változások megalapozzák , hogy Magyarország a jövőben felfutó európai konjunktúra egyik nyertese legyen, kiegészülve a keleti országok irányába történő nyitással – írja a tárca.

Hozzáfűzik: a nemzetközi összehasonlításhoz fontos GDP adatokat az Európai Unióra és eurózónára vonatkozóan csak kedden délelőtt közli az Eurostat, de a hétfői japán és görög adatok “csalódást keltőek” voltak.