Az Európai Beruházási Bank (EIB) az államigazgatás modernizálása, valamint a kis- és közepes vállalkozások (kkv) exportjának támogatására a magyar állam számára 50 millió eurós, míg a Magyar Export-Import Bank (Eximbank) Zrt. számára 100 millió eurós hitelkeretet nyújt, az erről szóló szerződéseket pénteken írta alá Baranyay László, az EIB alelnöke, Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter és Nátrán Roland, az Eximbank vezérigazgatója.

Átalakítják az államigazgatást

Magyarország az EIB régi, megbízható és jól együttműködő partnere, a nemzetközi bank közreműködésével az elmúlt években jelentős beruházások valósultak meg Magyarországon – mondta Baranyay László a szerződés aláírása alkalmából tartott sajtótájékoztatón. Az alelnök kifejtette: az együttműködés a jövőben is folytatódik, hiszen a gazdaság növekedési pályára állásával az országnak egyre több forrásra lesz szüksége. A jövőben több szerződés aláírása is várható.

A mostani egyik szerződés a magyar államigazgatás technikai feltételeinek, humán erőforrásainak fejlesztését szolgálja. Baranyay László hangsúlyozta: az államigazgatás, a közszolgáltatások fejlesztése különösen fontos, mert jelentős szerepük van a versenyképességben, és az emberek mindennapi problémáinak megoldásában is. A másik hitelszerződés megkötésével a kkv-k számára lehetőség nyílik arra, hogy kedvező feltételű, hosszú lejáratú forrást vegyenek igénybe tevékenységük bővítéséhez, fejlesztéséhez, s ezáltal a külföldi piacokon még erőteljesebb szerepet vállalhassanak.

Nyugati tartás, keleti nyitás

Varga Mihály szerint az EIB által Magyarországra hozott kedvező kondíciójú források jelentősen javítják a versenyképességet, hozzájárulnak ahhoz, hogy az adósságszerkezet javuljon, és jelentős kamatmegtakarítást eredményeznek a magyar állam számára. Az EIB 1990 óta nyújt hiteleket az országnak annak érdekében, hogy a magyar gazdaság uniós felzárkózása minél sikeresebb legyen, s Magyarország 2004 óta részvényes is a bankban – emlékeztetett.

A miniszter elmondta, hogy a magyar gazdaságban fontos változás következett be az elmúlt években, megvalósult a keleti nyitás, amibe szeretnének minél több hazai vállalkozást bevonni. Ennek egyik feltétele az, hogy ezek a vállalkozások megfelelő színvonalon állítsanak elő termékeket, másrészt képesek legyenek arra, hogy a versenyben megállják a helyüket.

“A nyugati tartás, keleti nyitás” politikájának egyik fő eleme az, hogy a foglalkoztatás több mint kétharmadát biztosító kkv szektornak is legyen lehetősége arra, hogy tagjai közül ebbe minél többen bekapcsolódjanak. Az Eximbank által bevont 100 millió eurós hitelkeret ezt a célt szolgálja.

Az 50 millió eurós állami hitelkeretet az államreform operatív program és az elektronikus közigazgatás operatív program keretében fogják felhasználni a hazai önerő biztosítására. A forrás most is futó programok keretében szervezetfejlesztésre, az emberi erőforrás minőségének javítására, valamint a közép-magyarországi régióban megvalósuló fejlesztésekre lesz elérhető. A hitelt 2015-ig kell lehívni, és azt követően 12 éven belül törleszteni. A kamat nem nyilvános, de annyi tudható, hogy az EIB kiváló minősítésének köszönhetően kedvező kondíciókkal jut forrásokhoz, amelyeket ugyancsak kedvező feltételekkel ad tovább.

Exporttámogatásra megy a pénz

Az Eximbank rendelkezésére bocsátott forrás elsősorban az Eximbankkal szerződött húsz hazai hitelintézettel együtt működtetett export előfinanszírozó hitel refinanszírozását szolgálja. A pénzintézetnek ez az első nemzetközi pénzügyi intézettel kötött refinanszírozási megállapodása.

Nátrán Roland egyebek mellett kiemelte, hogy a forrás legalább 70 százalékának a kkv-kat kell támogatnia. A több milliárd forintos kamatmegtakarítás teljes mértékben a vállalatokhoz kerül, ami erősíti a versenyképességüket, tovább ösztönözheti a hazai vállalkozások Európai Unióba irányuló exporttevékenységét és a beruházási ráta is növekedhet e forrás felhasználásával – mondta. Az Eximbank vezérigazgatója hangsúlyozta, hogy az export bővülése rendkívül fontos növekedési tartalék, ennek kihasználásában segít az EIB által nyújtott finanszírozás.