Ahogy tegnap többször is lehetett olvasni az oldalunkon, a piac volatilitása rendkívül magas és minden nap újra kell gondolni az elmúlt napok eseményeinek eredményét. Tgenap nagy ugrás volt a bankok, olajipari és egyéb szekuláris iparágak termékeinek árfolyamában. A tegnapi lendület mára elfogyott, de még minden index 1 százalékon belül van. Ma este éjszaka a világ figyelme az Egyesült Államok elnökjelölti vitájára fordul.

Hihetetlen rali volt tegnap az európai, majd amerikai tőzsdéken. Sok elemző az egész hétre emelkedést jósolt, amire meg is van az esély, de a mai nap nem indult zöldben egyetlen ország számára sem. A német, angol, francia és spanyol piacok sem tudnak pluszba fordulni, míg az amerikai indexek határidős termékei görcsösen várják az esti vita eredményét.

DAX 30

A tegnapi nap legerősebb húzó indexe Európában a német nagy index volt, de ma már nem tudja tartani a tegnapi bika trendet. Ez lehet egy lélegzet vételnyi szünet az újabb emelkedés előtt, de nagy zuhanás nem várható a napokban. (Persze nem vagyunk időutazók, bármikor bármi történhet.) Ma nincsenek nagy vesztesek vagy nyertesek eddig a piacon, a hétvégét követő nagy mozgások ideje lejárt. A tegnapi nagy emelkedők, azért jobban esnek az átlagnál, de a piac pszichológiája ezt megköveteli. A Deutsche Bank, az Allianz, és a Bayer is 1 százalék feletti esésben boldogítja tulajdonosait kedd délelőtt.

DAX index főszereplői

FTSE 100

Az angoloknál is vége van a tegnapi optimizmusnak, de messze nincs rossz napja a londoni tőzsdének. A visszaesés nem éri el az egy százalékot, tehát a hét eddigi teljesítménye messze pozitív kimenetelű. A piacot aktívan figyelők számára tökéletes visszaigazolás lehet az iparági trendek követési modelljeiről, hogy itt is a tegnapi szuper emelkedők veszítik a legnagyobb értéket. Ahogy Magyarországon az OTP és a MOL, addig Angliában a Lloyds és a BP tud a két szegmens sztár papírja lenni kellően nagy mozgásokkal. Ma mindkét cég papírja esik, így nem csoda, hogy a hazai piacon is hasonló a helyzet.

CAC 40

A francia index tegnapi emelkedői ma nagyobb esésben vannak, mint a két másik nyugati ország hasonló cégei. Itt 2 százalék feletti a veszteség, de jelentősen nagyobb az emelkedők száma. A Renault, BNP Paribas és a Peugeot mind a vesztesek közt vannak, de a nyertesek csapata ma változatos szegmensek képviselői. A versenyt a L’Oreal vezeti, aminek szépségápolási termékei eladásáról híres, és nem érintett úgy a vírus, mint többi versenytársát.

Amerika

Tegnap Amerika is nagyobbat tudott erősödni, de előre látható volt, hogy mostantól minden mozgás mögé belefogjuk mesélni a választási kampány eseményeit. Ma el is kezdődik az első vita a két üstökös között. Trump adóbevallását közben állításuk szerint megszerezte a New York Times, amire Trump teljes csapata rávágta, hogy hamisítvány. Ezek mellett a piac likvidítása nem csökken továbbra sem és a holnapi napon nagy elmozdulások várhatók. Az indexek futures termékei a tegnapi zöldülést ma egyenlőre nem folytatják, de közel vannak a nullához.