Nyerőek az újak.

Alaposan felbolydult az állampapírpiac az elmúlt időszakban. A megugró infláció és az ezzel párhuzamosan emelkedő kamatkörnyezet miatt egyértelmű volt, hogy az Államadósság Kezelő Központnak (ÁKK) frissítenie kell a kínálaton és a kondíciókon annak érdekében, hogy megtartsa a lakossági befektetőket. Hosszabb távra igen nehéz kérdés a választás a kötvények közül, egy éves befektetési időtávra azonban egyszerűbb helyzetben vagyunk.

Közös előnyök

Rendkívül változatosnak mondható az állampapír kínálat jelenleg a lakosság számára; van euróban nominált kötvény, méltán népszerű Babakötvény is, illetve a klasszikus Magyar Állampapírok és Diszkont Kincstárjegyek egyaránt megvásárolhatók a lakossági befektetők által. Ezek viszont egyrészt egyedi feltételek mellett vásárolhatók (mint a Babakötvény), másrészt árfolyamkockázatot hordoznak magukban, (mint a Prémium Euró Magyar Állampapír). Így most klasszikusan a forintos, minden lakossági befektetőnek elérhető és nekik címzett állampapírokat vizsgáljuk.

Nagyot nőttek az állampapírhozamok (www.shutterstock.com)

Egy évre így a Kamatozó Kincstárjegy (KTJ), az Egyéves Magyar Állampapír (1MÁP), a Magyar Állampapír Plusz (MÁP+), a Prémium Magyar Állampapír (PMÁP) és a Bónusz Magyar Állampapír (BMÁP) közül választhatunk. Mindegyik másik kondíciókkal bír, ezekről érdemes tájékozódni, azonban több közös jellemző is akad – mindegyik kamatadómentes befektetést kínál, teljes tőke- és hozamgaranciával. A Magyar Államkincstárnál és sok egyéb forgalmazóhelyen elérhetők, a nagyobb bankoknál és brókercégeknél is néhány kattintással vásárolhatunk belőlük.

Előnyös újak

Biztosan tudjuk, hogy pontosan egy év alatt a MÁP+ 3,75 %-os, a KTJ 7 %-os, az 1MÁP 7 %-os hozamot fizet, mind visszaváltási költség nélkül. A PMÁP új sorozatai 1 évre fixen 11,75 %-os kamatot fizetnek, a kincstárnál jelenleg 1 %-os visszaváltási költség mellett. A BMÁP 3 havonta változtatja kamatozását a 3 hónapos Diszkont Kincstárjegy hozamához viszonyítva +1%-ot prémiumot fizetve, az induló kamat 11,32 %. Jelenleg a visszaváltási költség szintén 1 %. Egyértelmű tehát, hogy 1 éves időtávra az új PMÁP és az új BMÁP közül lehet érdemesebb választanunk; nem lehet előre ismerni az utóbbi kamatozását meghatározó kamatkörnyezetet, de nagy rá az esély, hogy óriási különbség nem lesz a két papír 1 éves hozama között. Mindkettő a visszaváltási díjat levonva 10 % feletti nettó hozamot hoz majd nagy eséllyel, ami messze meghaladja a többi lakossági állampapír ajánlatát.

https://www.allampapir.hu/

https://www.portfolio.hu/befektetes/20220930/mi-all-az-uj-lakossagi-allampapirok-hattereben-megszolal-az-akk-vezer-569985