Bár manapság a különféle vezeték nélküli csatlakozási módszerek (NFC, WiFi, Bluetooth) egyre népszerűbbek, még mindig sokféle kábelt használunk az okoseszközeinkhez, melyek közt néha nem is olyan egyszerű eligazodni.

Cikkünkben a modern technikában kevésbé jártas olvasóinknak segítünk elboldogulni a “kábelrengetegben” a leggyakoribb típusok ismertetésével.

Audiokábel

Igaz, hogy napjainkban a legtöbb okostelefonon és tableten már nincs jack aljzat, no de ez nem jelenti azt, hogy ne lenne szükség többé a Tok-Shop.hu-n is kapható audiokábelekre. A laptopokon, asztali számítógépeken, televíziókon ugyanis még mindig gyakran használják a vezetékes megoldásokat.

Hogyha például a laptopon nincs külön fejhallgató- és mikrofonaljzat, de mégis szeretnénk egy külső mikrofont használni, akkor olyan kábelre lesz szükség, melynek az egyik végén egy szabványos jack dugó van, a másik pedig kettéágazik 1 jack és 1 mikrofon aljzatra. Így voltaképpen kettéosztjuk az egyetlen csatlakozót.

De nagyon hasznos lehet még a hosszabbító funkciót ellátó audiokábel is, ha mondjuk a fülhallgató vezetéke túl rövid. Ennek egyik végén jack csatlakozó, a másikon pedig egy aljzat van, amivel megtoldhatjuk a fülesünk gyári kábelét. Hogyha pedig többféle (akár audio) kábelt használunk, akkor hasznos lehet egy kábelrendező is, amivel elkerülhető az összegabalyodás. 

Adatkábel

Az okostelefonokhoz és tabletekhez mellékelt adatkábel két fontos funkciót lát el: egyrészt tölthető vele az eszköz, másrészt az adatok másolására is használható, ha például biztonsági mentést szeretnénk készíteni a készülék tartalmáról a számítógépre.

Többféle csatlakozóval is kaphatóak, attól függően, milyen eszközről van szó. Régebben például az USB és micro USB végű kábelek voltak a leggyakoribbak, ma már azonban szép lassan leváltják őket az USB type-C csatlakozós vezetékek. Az Apple természetesen itt is kitűnik a tömegből, az ő eszközeik sosem voltak kompatibilisek más márkákkal, náluk a 30 pines, illetve újabb eszközöknél a Lightning csatlakozó található a készülékeken. 

Ha az adatkábelt csak töltésre szeretnénk használni, akkor a töltőfejbe, majd a konnektorba kell dugni, ha pedig adatátvitelre, akkor közvetlenül a laptopba vagy a számítógépbe.

HDMI kábel

Ezt a kábeltípust főleg televízióknál használják, ezen keresztül lehet őket összekötni számítógéppel, konzollal, illetve TV-okosítóval vagy mediabox eszközzel. Hangot és képet is kiváló minőségben továbbít, emiatt maga a kábel vastagabb, mint egy mobiltelefonokhoz használt adatkábel.

Még akkor is érdemes használni, ha egyébként lenne lehetőség vezeték nélküli kapcsolatra, hiszen stabilabb jelátvitelt tesz lehetővé, ami nagy felbontású filmek streamelésénél vagy játéknál kulcsfontosságú. 

Átalakító kábelek

Ide soroljuk azokat a vezetékeket, amelyek biztosítják a különféle eltérő szabványok közötti átjárást. Ilyen például a Lightning-micro USB átalakító, a micro USB-jack átalakító, vagy az USB-C-jack átalakító.