A hétvégi ijesztő hírek várható következményeit mutatjuk be.

A hétvégén egy meglehetősen ijesztő, és mindenki számára váratlan hír látott napvilágot. Délkelet-Angliában ugyanis úgy vírusmutáns bukkant fel, amely bár eddigi információnk szerint nem halálosabb mint az „eredeti”, 70 %-kal gyorsabban fertőz. Ez óriási különbség, és értelemszerűen meg is hozták a szintén ijesztő intézkedéseket: Anglia azon része teljesen lezárva. Válaszul sorra jelentik be az európai országok, hogy nem fogadnak repülőket, vagy úgy egyáltalán senkit sem a szigetországból. Mindez egyetlen hétvége alatt játszódott le, így a befektetőknek nem volt ideje fokozatosan reagálni. Ennek eredményeképpen hétfőn mostanában ritkán látott esést szenvedtek el a piacok, volt pillanat, amikor például a német tőzsdeindex, a DAX 600 pont körüli mínuszban is tartózkodott. Nem úszta meg az esést a magyar piac sem, az OTP több, mint 4 %-ot zuhant, de a Mol árfolyama is közel 3 %-kal került lejjebb. Ahogy nálunk, úgy a nemzetközi tőzsdéken is a hagyományos iparágak részvényeit adták a befektetők. A tengerentúlon azonban mindezek ellenére nem alakult ki komoly eladási hullám, illetve az esés döntő részét ledolgozta a piac zárásra. Ennek oka az amerikai tőzsdék hagyományos felülteljesítése mellett az is lehet, hogy végre pont kerül a stimulus csomag végére, ezáltal kiárazódik egy bizonytalansági tényező.

Mit jelenthet ez?

Az új mutáns megjelenésének hatása nagyon széles skálán mozoghat, és több altényezőre is bontható. Érdemes ezeket végig gondolnunk, és nemcsak tőzsdei, hanem emberi szempontból is, ugyanis ha egy Fed-kamatdöntés nem is befolyásolja számunkra a hétvégénk alakulását, a koronavírus sajnos igen. Nézzük az opciókat!

Az új vírus körülbelül ugyanaz, mint amit eddig ismertünk

Amennyiben nincs jelentős különbség a két vírusfaj között, akkor nagyjából nyert ügyünk van. Eszerint ugyanis nem súlyosabb az új mutánsa a COVID-19-nek, illetve ráadásul a már alkalmazás alatt álló oltások is megfelelőek ellene. Ez egyértelműen pozitív lenne, mert egyrészt elkerülnénk az egész játék újrakezdését, másrészt pedig bizonyítaná a már kifejlesztett oltások sikerességét.

Vakcina-remélhetőleg az új mutánsra is megoldás (Jakub Porzycki/NurPhoto via Getty Images)

Itt azonban még azért lehetséges 2 eset: az országok növekvő lezárásokkal reagálnak, vagy pedig nem. Az azonban biztos, hogy jóval fertőőzképesebb a most azonosított variánsa a vírusnak, így a megállítása is több nehézséget okoz. Akkor viszont többet kell lezárni; ezt vélhetőleg a tőzsde nem fogja kiemelt örömmel fogadni. Ha azonban a kormányok nem változtatnak a szabályokon, akkor neurális hatása kell, hogy legyen mutációnak.

Az új vírus jelentősen más, mint amit eddig ismertünk

Ha az új mutáns nagyban különbözik az általunk már lassan megszokottól, akkor nagy a baj. Ráadásul nagyon-nagyon nagy a baj. Ez esetben ugyanis hívhatjuk ezt is koronavírusnak, hiszen biológiailag az, de a mi szempontunkból ez már egy új probléma. Ha egy hasonló halálozási rátát produkáló mutáns jelent meg, ami 70 %-kal gyorsabban terjed és ráadásul hatástalan ellene a vakcina, akkor kezdődhet minden elölről. Vakcinafejlesztés kezdete az új mutáns ellen, várakozás körülbelül 1 évig, addig lezárások, nyitások, lezárások, nyitások. Ez olyan szinten ijesztő forgatókönyv, hogy ezt is két részre kell bontsuk. Lehetséges a 2020-as út bejárása ez esetben, de talán valószínűbb, hogy a gazdaságvédelem kiemeltebb szerepet kap.

Utóbbi scenárió esetén talán nem kell annyira megbénult gazdaságtól tartanunk. A tőzsdék, ha ilyesmi történik, vélhetőleg zuhanást mutatnak majd, de ebben is lehetnek különbségek az előbb említettek szerint. Ráadásul újra elkezdődne a hagyományos, értékalapú papíroktól való szabadulás, a légitársaságok és rendezvényszervező cégek részvényei pedig szintén megszenvednék ezt a lehetséges kimenetelt. A technológiai részvények pedig a már látottakhoz hasonlóan jobban bírnák a válság kitolódását iparági jellegük miatt.

Remény

Annyi biztos, hogy most tőzsdei pozíciótól függetlenül mindenki annak szurkol, hogy ne kezdődjön újra az egész az új mutáns miatt, amikor már éppen vége lenne. Nem kell sokáig kihúzni; ha a vakcina által eltűnik a vírus, akkor már mutálódni sem lesz lehetősége. Reméljük, hogy néhány hónap múlva már csak egy ijesztő viccnek fog tűnni a hétvégi hír.