Jelentősen emelkedik a Mol, és nem látszik a vége. Mik az okok, mi jelenthet ellenállást?

November során a Mol időarányosan a legnagyobb emelkedését mutatta be történelme során, az 1500 forint körüli mélypontokról egészen 2090 forintig szárnyalt az olajmulti árfolyama. Ekkor következett be némi korrekció a Mol árfolyamában, melynek során december elején az 1980-as szintig süllyedt az árfolyam. Onnan viszont újból elrugaszkodott a jegyzés, aminek köszönhetően a mai napon már 2170 forint felett is kereskedtek a részvénnyel. Mi állhat a háttérben, ami még mindig fűti az emelkedést?

Szektor és saját részvény

Mint már megírtuk, a Mol hirtelen egy kedvező szektor tagja lett, miután a növekedési részvények helyett a befektetők nemzetközi szinten is az értékalapú befektetéseket kezdték preferálni. Az átrendeződés eredményeképpen előtérbe kerültek olyan szektorok, amelyek eddig nem voltak képesek felállni a koronavírus okozta csapásból; ilyen például a pénzügyi, légiközlekedési, vagy éppen az olajszektor.

Olaj-emelkedőben (www.investing.com)

Ráadásul támogató környezetként az olajára is meglódult, és bár a továbbra is csökkenő finomítói marzsok okozhatnak még fejfájást a Mol-nak, a legrosszabb számokon már túl lehet a cég. Eközben persze a Mol folytatja a szeptember végén bejelentetett saját részvény visszavásárlási programját; nem jelenti azt, hogy ettől ne eshetne bármennyit az árfolyam, de egyfajta tartóerőként tud funkcionálni az árfolyam számára a vásárlás mennyisége, és a vásárlás ténye is.

INA-ügy (?) és hulladékgazdálkodás

Indokolt, hogy kérdőjel szerepel az alcímben; lassan már 10 éve húzódik a rendszerváltás utáni Magyarország egyik legnagyobb üzleti vitája, a Mol által részben felvásárolt és irányított horvát olajcég, az INA körül. Az elmúlt hetekben napvilágot látott a hír, hogy a horvátok újra tárgyalásokat kezdeményeztek, méghozzá egy 800 millió dolláros vételárról. Ez elsőre kevésnek tűnhet, illetve az INA most már egy jól teljesítő cég, de a részvényesek számára fontos az is, hogy egy esetleges ügylet esetén mire költi a Mol a befolyt összeget.

www.nrgreport.com

Ugyanakkor hír érkezett a hulladékgazdálkodással kapcsolatban is: a Mol lehet a befutó, amely cég monopolhelyzetben intézheti Magyarországon a hulladékgazdálkodást a hírek szerint. Ez egy új szegmens lenne a Mol számára, ami persze pozitív hír lehet a befektetőknek.

Nincs túlhúzva?

Láthatjuk tehát, hogy a Mol számára igazából akadnak jó hírek, nem lehet mondani, hogy hír és alap nélkül emelkedik. Ráadásul, a BUX-ot tekintve is van egy általános jó hangulat, a vétó-ügy megoldódása óta pedig ez a nyomás is elhárult a magyar tőzsdeindexről. A Mol árfolyama ugyanakkor technikai szemmel nézve persze valóban túlhúzott, de ez a múltban többször sem játszott érdemi szerepet. Érdemes lesz figyelni, hogy meddig képes menni az olajcég árfolyama, vélhetőleg a tavaszi rés 2200 forint felett már erősebb akadályt jelenthet.

www.investing.com www.bet.hu www.vg.hu